- Vi är väldigt kritiska mot direktivet, vi vill gå in och modifiera det, säger Kjell Rautio på TCO.
Den fackliga kritiken riktar sig mot två punkter. Förslaget innehåller alltför mycket av detaljreglering som skulle göra intrång i de svenska kollektivavtalen, anser facken. Bland annat sägs att minimiåldern för intjänande av pensionsrätt inte får vara högre än 21 år. Det kravet lever exempelvis inte tjänstemännens tjänstepensionsavtal upp till. I det nuvarande systemet är det 28 år som gäller.
Kommissionen vill också att individen ska ha rätt att flytta sitt intjänade pensionskapital. En sådan möjlighet skulle innebära stora problem för de förmånsbaserade systemen, exempelvis tjänstemännens ITP-system, där pensionen baseras på slutlönen.
Det är dessutom en onödig förändring, enligt Kjell Rautio, eftersom den som varit anställd i Sverige behåller sin pensionsrätt om han flyttar utomlands.
- Men i andra europeiska länder finns hinder, exempelvis väldigt långa kvalifikationstider, som gör att man kan gå miste om pensionen.
Närmast ska förslaget behandlas av Europaparlamentets sysselsättningsutskott. Men troligtvis kommer det att dra ut på tiden innan det finns ett färdigt direktiv.
- Bedömningen är att är att det finns så pass mycket kritik från så många håll att det här måste processas ytterligare, säger Kjell Rautio.
NIKLAS HALLSTEDT