För några år sedan ville Gunnebo Protection lägga ned stolptillverkningen i Ödeborg, norr om Uddevalla, och flytta den till Frankrike, på grund av dålig lönsamhet.
Vid de lokala förhandlingarna upplevde de fackliga representanterna att beslutet om nedläggningen redan var taget och att man inte heller fick tillgång till viktiga dokument.
Ledningen erbjöd att en löntagarkonsult kunde kopplas in. Om denne kom fram till en annan slutsats skulle nedläggningsplanerna omprövas, lovade arbetsgivaren.
Men innan ledningen tagit del av löntagarkonsultens rapport och facket fått möjlighet att diskutera den beslöt arbetsgivaren frånträda den lokala förhandlingen.
Facken ansåg att Gunnebo gjorde sig skyldig till brott mot förhandlingsskyldigheten i mbl, och krävde skadestånd.
Arbetsgivaren vägrade betala. Facken beslöt då driva saken vidare till AD där man stämde arbetsgivaren för en rad mbl-brott.
I den dom som nu fallit får facket inte rätt på alla punkter.
- I en del har vi inte lyckats visa att arbetsgivaren gjort fel. Men i de två väsentligaste frågorna vann facket, säger Martin Wästfelt.
Den ena frågan gäller arbetsgivarens skyldighet att lämna information till de lokala fackliga representanterna.
- Gunnebo hävdade att då man ändå gett information, som att presentera löntagarrapporten, vid den centrala förhandlingen så hade man kompenserat för att man inte gjort det lokalt, säger Martin Wästfelt.
- Men AD ansåg inte det och påpekade att man inte gett det lokala facket det utrymme som krävs för att fatta beslut.
Den andra viktiga frågan gäller vilken betydelse den primära förhandlingen ska ha innan arbetsgivaren får fatta beslut om en nedläggning.
AD anser att Gunnebo avbrutit de lokala förhandlingarna för tidigt och därför brutit mot den primära förhandlingsskyldigheten enligt mbl. Därför ska företaget betala skadestånd för det.
- Därmed har AD fastställt att tanken med förhandlingssystemet är att man i första hand ska förhandla lokalt, så att facket ges möjlighet till inflytande, säger Martin Wästfelt.
Enligt domen ska Gunnebo betala ett skadestånd på 75 000 kronor vardera till Sif och IF Metall.
Eftersom AD anser att facken hade mer framgång än arbetsgivaren i tvisten får företaget också betala en del av fackens rättegångskostnader. Totalt får Gunnebo betala 435 000 kronor.
Bo-Anders Hansson, Unionens ordförande på Gunnebo, är nöjd med AD-domen.
- Vi är glada för att den svenska modellen fortfarande fungerar, att man ändå har ett visst medbestämmande. Företaget tänkte bara tuta och köra med oss men lyckades inte med det. Att det nu är konstaterat att Gunnebo brutit mot mbl är den största pointen, säger han.