Förhandlingarna som väntar de elva klubbarna i WM-datas olika bolag bedömer han som tuffa, inte minst utifrån det nya IT-avtalets skrivning som öppnar för lokala uppgörelser under avtalets nivå.
- Det här blir jättesvårt. Vi har stöd i avtalet, men alla avtal kan tolkas på olika sätt, säger Ove Strömberg.
För fjolåret rapporterade WM-data en miljardförlust, men läget ser inte likadant ut för alla bolag och på WM-data Utilites i Malmö avvisar Sifklubben företagets bud.
- Det här är ett slag i ansiktet. Vi anser inte att det finns något nollöneläge, vårt företag går med vinst. Vi har fått stå tillbaka tidigare, när andra fått löneökningar, säger Sifklubbens ordförande Karl-Erik Celander.
Det är ett bolag där de som avtalat bort övertidsersättningen fått se sin lön justerad när den konstruktionen förändrats.
Att lönerna kommer att höjas utgår Ove Strömberg ifrån.
- I de lokala förhandlingarna kommer företaget bli tvingat att gå in och diskutera höjningar på personnivå, säger Ove Strömberg som inte känner till några lönesänkningar.
WM-datas besked om obefintligt utrymme för löneökningar kommer tillsammans med en vädjan om förståelse för att företaget ska kunna behålla sin nuvarande storlek. Något som ska ses i ljuset av liggande varsel och att omkring 1 500 personer under de senaste 18 månaderna lämnat WM-data genom uppsägningar och försäljningar.
- Om löneökningarna ur företagets synpunkt blir för dyra kan det bli fråga om ny övertalighet, tror Ove Strömberg.
Cheferna är de som tjänar mest på det nya optionsprogrammet, men övriga anställda gynnas via ett vinstdelningssystem.
- Om bolaget går med vinst läggs detta ovanpå lönen för alla, framhåller Ove Strömberg som konstaterar att det inte blev någon utdelning i fjol.
WM-data har 6 500 anställda, varav cirka 5 000 i Sverige.
CHRISTINA SWAHN