Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facket satsade pengar i "osändbar" tv-serie

Tv-programmen Karriär kommer inte att sändas på grund av att företag och varumärken lyfts fram på ett sätt som man inte får göra i public service-tv, enligt Utbildningsradion, UR. Därmed har HTF troligen förlorat sina 330 000 kronor man satsat i projektet.<br /><br />
Publicerad
I höstas publicerade Lön&jobb ett långt reportage om inspelningen av Karriär, programserien med tillhörande webbsida som beställts av Utbildningsradion,UR, och som sponsrats av flera fackförbund, däribland HTF. Men straxt innan premiären skulle ske lyftes den ur tv-tablån. Serien skulle klippas om och istället sändas nu i vår. Men en omklippning hjälpte inte.
-Den är fullständigt osändbar, vi skulle bli fällda direkt i Granskningsnämnden. Det är oprofessionellt gjort, säger Ragna Wallmark, som i februari blev programchef på UR.
Hon pratar om ohöljd reklam, varumärken som omotiverat zoomas in, människor som helt fritt får berätta om sina företag.
UR la ut produktionen på produktionsbolaget Jarowskij, ett företag som mest är känt för sina underhållningsprogram. Kraven på att inte gynna några enskilda aktörer finns tydligt inskrivet i avtalet med Jarowskij, men UR reklamerade inte programmen i tid.
-Programmen levererades mitt i sommaren, redaktionschefen var på semester, juristen var på semester - vårt stora misstag var att ingen ansvarig såg dem direkt. Enligt avtalet hade vi tio dagar på oss att reklamera serien. Ni sitter vi här med en serie som vi inte kan sända. Men det är ju bra material för kurser i public service. De är ett skolexempel på hur man inte ska göra, säger Ragna Wallmark.
Jarowskijs vd Johannes Jensen är för sin del förvånad över hur UR agerat och menar att situationen beror på UR:s brister i sina rutiner och sin interna kommunikation.
-De har sett materialet under produktionens gång och då varit nöjda med det och godkänt slutprodukten, säger Johannes Jensen.
-Vi tycker att programmen är jättebra och vill att tittarna ska få se dem. Det har varit solklart från start vad programmen skulle handla om, ämnena har blivit godkända av kanalen och vi har löpande och i nära samarbete med den projektledare UR tillsatt producerat programmen.
Det är de fem fackförbunden HTF, Sif, ST, SKTF och Finansförbundet samt statliga Nutek som nu troligen var och en förlorar de 330 000 kronor de satsat på programmen och webbsidan.
HTF hade kontrakt direkt med Jarowskij, och förbundet ska nu se över om det finns någon juridisk möjlighet att få tillbaks de satsade pengarna.
Vad har då HTF lärt sig av projektet? Den som var chef för Kommunikationsavdelningen när man gick in i projektet finns inte kvar på HTF. Internt på HTF är det inte en och samma person som varit inblandad hela tiden, vilket är en nackdel, enligt HTF:s presschef Maria Mirsch.
-Vi har lärt oss att man ska överväga väldigt noga om man ska ge sig in i sådana här samarbeten, och tänka igenom alla eventualiteter, säger Maria Mirsch.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.