I går hävdade Svenska Dagbladet att det i flera före detta sovjetstater där Telia Sonera nu har sina viktigaste tillväxtmarknader, exempelvis Azerbajdzjan, Georgien och Moldavien, förekommer tortyr, korruption och förföljelser av oliktänkande.
Enligt Filippa Bergin, chef för Amnesty Business Group, saknar sannolikt många svenska storföretag med internationell verksamhet analyser som innefattar risken att kränka mänskliga rättigheter, något som Amnesty Business Group erbjuder företag att göra kostnadsfritt.
Och även om Telia Sonera, enligt den informationsansvarige, gjort politiska riskanalyser för alla länder där man verkar, är det oklart om analyserna är tillräckliga.
Filippa Bergin varnar för att företag som inte gjort tillräckliga analyser riskerar att hjälpa totalitära regimer begå brott mot de mänskliga rättigheterna vilket också kan resultera i skadeståndsanspråk framöver.
- Vi har ju etiska regler och förhållningsregler om hur man ska uppträda inom företaget så att man följer FN:s konventioner och liknande. Men det innebär ju ingen hundraprocentig garanti för att det är heltäckande, säger Berith Westman.
Hon är nu beredd att agera men är ännu osäker på hur.
- Vi har ju inget utbyte med facken i de här länderna och kan därför inte komma åt frågan på det sättet.
- Vi har ingen möjlighet att bedöma om de analyser vi har är tillräckliga. Det måste Sif som förbund i så fall göra. Men vi skulle självklart inte ha något emot att få hjälp av Amnesty om det behövs, säger Berith Westman.
ANITA TÄPP