Varken Gevalia eller Zoégas vet vilka odlingar merparten av deras kaffe kommer ifrån, därför vet de inte heller om det förekommer exempelvis barn- eller tvångsarbete i produktionen, skriver Swedwatch.
Just den frågan är inget som facket har funderat över, säger Stefan Åberg, klubbordförande på Gevalia i Gävle.
- Vi fackliga har inte haft några speciella krav på företaget i de här bitarna, säger Stefan Åberg.
Däremot driver facken på den norska delen av Kraft Foods, där Gevalia ingår, ett projekt mot barnarbete på kakaoodlingar i Afrika. Choklad är Kraft Foods största produkt i Norden.
Stefan Åberg lyfter också fram att företaget satsar på att köpa in kaffe som är certifierat enligt Rainforest Alliance. I den certifieringen ingår bland annat att de anställda ska få en rättvis behandling och att man ska reducera användandet av bekämpningsmedel.
- De signaler vi fått är att företaget anser att man ska ha höga etiska krav, säger Stefan Åberg.
Swedwatch anser visserligen att certifieringen är positiv, men påpekar att det inte ger en ekologisk märkning och att odlarna saknar garanterat minipris.
Organisationen kräver nu att både Gevalia och Zoégas ska ta ett större ansvar för att se till att deras etiska krav omsätts i praktiken. Zoégas har nu beslutat att sälja ett rättvisemärkt kaffe. Rättvisemärkningen garanterar bland annat minimilön och att det inte förkommer tvångsarbete. Mindre än en procent av allt kaffe som dricks i Sverige är rättvisemärkt.
NIKLAS HALLSTEDT