Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facket lockar färre studerande

Sifs studerandemedlemmar är i dag 21 900. Vid samma tid i fjol var siffran 28 860. En del av nedgången beror på en översyn av registren. Men det har också varit svårare att rekrytera.
Publicerad
- Det är inte lika många som söker de utbildningar på högskolan som vi riktar oss till, och vi marknadsför oss till nya studenter i första hand, då blir det ju också färre medlemmar, förklarar Johan Bergström, karriärutvecklare på Sif.
Han får medhåll av Eva Lindh, marknadskommunikatör på Sif. Hon uppger att man i år har sänkt målet för nya studerandemedlemmar från 10 000 till 8 000.
- Förr om åren har vi rekryterat väldigt många förstaårsstuderande, och haft ett väldigt bortfall under året. Vi behöver satsa på att behålla de medlemmar vi har, och kunna erbjuda dem bra tjänster, i stället för att lägga all energi på att rekrytera nya.
Som studerandemedlem i Sif erbjuds man bland annat gratis CV-granskning, möjlighet att öva på anställningsintervjuer och gratis prenumeration på Siftidningen samt en av fyra utvalda tidskrifter. Medlemskapet kostar 90 kronor per år.
Sofia Asker, studerandekontakt vid Göteborgs universitet, önskar att Sif kunde erbjuda mer för sina studerandemedlemmar, som till exempel Sifklubbar och skyddsombud på skolorna. Hon tycker att det finns intresse för facket bland de studerande.
- Störst engagemang ligger hos dem som har kommit en bit in i sin utbildning, de som snart är klara och på väg in i arbetslivet, eller som arbetat före studierna och vet vad facket kan erbjuda.
Hon erfar att få studerande söker aktivt upp facket men blir intresserade om facket kommer till dem.
Under hösten har karriärutvecklare från hela Sverige besökt sammanlagt 25 högskolor och hållit temadagar, som handlat om framtidens jobb, löner och karriärmöjligheter, för Sifs studerandemedlemmar.
- Intresset har varit relativt stort bland medlemmarna. Särskilt i de stora städerna, säger Eva Lindh. På andra ställen har deltagandet varit mindre.
Johan Bergström besökte sju högskolor i Norrland:
- På Luleå tekniska universitet har vi 975 medlemmar. Tolv dök upp på temadagen.
Att medlemmarna i Norrland visat så lite intresse gissar Johan Bergström beror på att temadagarna tagit hela eftermiddagar i anspråk och att man informerat för lite på skolorna i förväg.

PERNILLA MATTSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.