Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facket kräver skärpt lag om inhyrning

TCO och Unionen vill ha en lag som begränsar hur länge ett företag får hyra in arbetskraft.
- Vi har inte angivit någon tidsgräns. För oss är det grundläggande att få gehör för en sådan princip, säger Ingemar Hamskär, TCO:s chefsjurist.
Göran Jacobsson Publicerad

TCO:s ordförande Sture Nordh och Unionens ordförande Cecilia Fahlberg har vänt sig till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin med en begäran om ett tillägg till den bemanningslag som utreds just nu, i enlighet med ett EU-direktiv. Facken vill i lag få fastslaget att inhyrning av arbetskraft är tillfällig. Än har dock inte arbetsmarknadsministern svarat på fackens begäran.

Sedan i höstas utreder Birgitta Nyström, professor i civilrätt i Lund, hur bemanningsdirektivet ska förverkligas i Sverige. I maj presenterade hon ett förslag till bemanningslag och enligt TCO:s Ingemar Hamskär, som ingår i utredningens referensgrupp, är arbetsmarknadens parter överens om att det behövs en lag och att hela direktivet inte kan införlivas genom kollektivavtal. I Birgitta Nyströms lagförslag finns dock inget om tidsgränser för inhyrning.

Syftet med EU:s direktiv är att skydda de anställda i bemanningsföretagen och underlätta flexibiliteten på arbetsmarknaden. Direktivet bygger på samma princip som LO-avtalet för bemanningsanställda, det vill säga att inhyrda ska ha samma villkor som anställda på den inhyrande arbetsplatsen.

Ingemar Hamskär hos TCO säger att det för tjänstemannafacken är viktigt att kunna sluta avvikande avtal - en grundtanke i tjänstemännens bemanningsavtal är att de anställda i bemanningsföretagen ska ha en individuell lönesättning.

I EU-direktivet finns regler för begränsning av inhyrning av arbetskraft. De handlar om allmänintresset, arbetstagarnas skydd, hälsa och säkerhet i arbetet, att arbetsmarknaden ska fungera väl och att förhindra missbruk.

Under avtalsrörelsen har i första hand LO-förbunden försökt få till stånd begränsningar av inhyrning av personal då det finns uppsagda med företrädesrätt till anställning. LO-förbunden har bland annat hänvisat till att det handlar om missbruk som det beskrivs i EU-direktivet.

För Unionens del är det första liknande fallet på gång på Lokaldelen i Halmstad, där företaget hyrt in personal samtidigt som det funnits uppsagda med återanställningsrätt.

I utredaren Birgitta Nyströms lagförslag finns inga regler som begränsar inhyrningen i en sådan situation.

För TCO:s chefsjurist är detta inget problem. Han anser att det är en fråga som bör lösas i avtal mellan fack och arbetsgivare.

Utredningen om bemanningsdirektivet ska vara färdig med sitt förslag till 29 oktober.

Tjänstemännens förhandlingar om nytt kollektivavtal för bemanningsbranschen har tagit en paus fram till slutet av augusti. Unionens Kent Ackholt säger att det inte finns något dramatiskt bakom det. Det är bara ett uppehåll över sommaren.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.