Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken inom Vattenfall starkt kritiska mot centralisering

350 jobb flyttas när Vattenfall Eldistribution vill centralisera sin verksamhet till Luleå, Trollhättan och Stockholm. Facken varnar för att driften av elnäten kommer att försämras.<br />- Vi behöver lokal närvaro för att fungera bra, säger Sifs klubbordförande i Luleå Anders Gustafsson.
Publicerad
Vattenfall Eldistribution äger kraftledningar och ansvarar för drift och förvaltning av elnät i stora delar av Sverige. Det förslag man nu lämnat berör 350 av de 800 anställda. Från Vattenfalls sida vill man samla kompetensen på ett fåtal orter för att öka effektiviteten. Den verksamhet som nu bedrivs på 29 orter runt om i Sverige kommer enligt förslaget att skötas centralt från Trollhättan och Stockholm. Viss verksamhet ska också finnas kvar i Luleå. Driftcentralen i Linköping, där 140 personer arbetar, kommer att stängas.
På Vattenfall vill man inte gärna prata om förslaget.
- Jag kan inte kommentera förslaget just nu. Vi kan informera mer när förhandlingarna påbörjats nästa vecka, säger informatören Karl-Erik Olsson.
Han poängterar att det inte är tal om några uppsägningar. De anställda erbjuds att följa med.
- Det som händer är att arbetsuppgifter flyttas från en ort till en annan.
Facken är starkt kritiska till förslaget. Deras gemensamma ståndpunkt är att personalen ska finnas kvar där man har kunder och anläggningar. Man tror inte att förslaget kan vare sig öka effektiviteten eller förbättra servicen.
- Det som händer är att vi får ett enormt kompetenstapp. Vi tror inte att mer än 10 procent av de anställda kan flytta med när jobben flyttas, säger Lars Carlsson, Sifs koncernfacksordförande på Vattenfall.
Lars Carlsson tror att det kommer ytterligare omorganisationer längre fram.
- Vi blir upprörda över att man sagt att det här är steg ett. Om fem år kommer det bara att finnas en plats kvar, förmodligen i Stockholm, säger han.
- I linje med det jag tidigare sagt så kan jag inte lämna några kommentarer om det. Men i det föreliggande förslaget finns inget om det, säger Karl-Erik Olsson.
I Västerbotten och Norrbotten föreslår Vattenfall att verksamheten läggs ned på 13 orter. Kvar i Norrland blir ett antal projektledare och driftcentralen i Luleå, men även därifrån ska viss personal flytta söderut. Där har det fackliga samarbetet kommit långt, bland annat har man gått ut med ett gemensamt pressmeddelande och man försöker att påverka såväl lokala politiker som Vattenfall.
- Vi behöver en lokal närvaro för att fungera bra. Det har vi fört fram till ledningen, men vi tycker inte att de lyssnar. De kör sitt centraliseringsmantra, säger Anders Gustafsson, ordförande i Vattenfalls Sifklubb i Luleå.
Han menar att förslaget har skapat frustration och oro hos de anställda.
- Men det finns en stridslystnad också, helt klart, säger Anders Gustafsson.
När förhandlingar inleds på måndag kommer facket bland annat att kräva att en löntagarkonsult utreder vilka konsekvenser omorganisationen får. På Vattenfall hoppas man driva igenom förändringarna snabbt, helst innan året är slut.
- Men det är svårt att sätta en tidpunkt, det handlar om att komma fram till något som båda parter kan acceptera, säger Karl-Erik Olsson.
- Vi kommer att göra vad vi kan för att hitta en lösning. Vi ger oss inte i första taget, säger Lars Carlsson.

JESSICA DALMAN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.