- Den största skillnaden ligger i hur man räknat på avvecklingskostnaderna för de 155 som kan förlora jobbet. Löntagarkonsulten har räknat på ett visst belopp per anställd, baserad på många års erfarenhet, medan arbetsgivaren räknat på ett lägre, säger Thomas Jakobsson.
Löntagarkonsulten anser att ägaren i stället borde satsa i Lidköping då man med rationaliseringar, produktutveckling och marknadsföring skulle få en lönsam tillverkning.
- Och då skulle det räcka med drygt hälften av dom 60 miljonerna, säger Thomas Jakobsson.
Ledningen har uppgett att fabriken gått med nära 153 miljoner i förlust de senaste tio åren. Men Thomas Jakobsson betonar att förlusten inte bara berott på för dålig försäljning. Fabriken har också fått bära kostnaden för produktutveckling och felsatsningar på marknaden.
Personalen har i flera år presenterat olika rationaliseringsförslag för att få en ökad lönsamhet men i stället tvingats lägga många miljoner kronor på annat, som att renovera byggnaderna.
Nu lägger facken fram ett omarbetat rationaliseringsförslag.
- Vi har gjort en kalkyl som även löntagarkonsulterna tror på och som innebär att den hantverksintensiva delen läggs i låglöneländer medan resten av produktionen blir kvar i Sverige, berättar Thomas Jakobsson.
Då Iittala förklarat att man vill lägga det svenska lagret i Höganäs jobbar nu också facken för att åtminstone få behålla den delen i Lidköping, vilket skulle innebära att ett 20-tal får behålla jobbet.
- Den delen kanske vi ändå kan påverka eftersom det finns ekonomiska vinster att göra där, bland annat då vi är bättre placerade, säger Thomas Jakobsson.
Han berättar också att flera intressenter velat köpa verksamheten men med villkoret att man får behålla varumärket vilket ledningen vägrar släppa.
ANITA TÄPP