Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken gör nya försök att rädda Rörstrand

Facken på Rörstrand kommer snart med förslag för att få den finska ägaren Iittala att stoppa nedläggningen av den sista svenska porslinsfabriken. Men Sifordförande Thomas Jakobsson är inte särskilt hoppfull.<br />- Deras beslut ligger nog fast. Det är i alla fall den känsla vi har.<br />
Publicerad
Sedan Iittala i december förklarade att man vill lägga ned i Lidköping för att flytta till Centraleuropa eller Sydostasien anlitade facken en löntagarkonsult. I den rapport som nu lagts fram konstaterar konsulten att avvecklingskostnaden blir 60 miljoner kronor och inte 39 miljoner som Iittala beräknat.
- Den största skillnaden ligger i hur man räknat på avvecklingskostnaderna för de 155 som kan förlora jobbet. Löntagarkonsulten har räknat på ett visst belopp per anställd, baserad på många års erfarenhet, medan arbetsgivaren räknat på ett lägre, säger Thomas Jakobsson.
Löntagarkonsulten anser att ägaren i stället borde satsa i Lidköping då man med rationaliseringar, produktutveckling och marknadsföring skulle få en lönsam tillverkning.
- Och då skulle det räcka med drygt hälften av dom 60 miljonerna, säger Thomas Jakobsson.
Ledningen har uppgett att fabriken gått med nära 153 miljoner i förlust de senaste tio åren. Men Thomas Jakobsson betonar att förlusten inte bara berott på för dålig försäljning. Fabriken har också fått bära kostnaden för produktutveckling och felsatsningar på marknaden.
Personalen har i flera år presenterat olika rationaliseringsförslag för att få en ökad lönsamhet men i stället tvingats lägga många miljoner kronor på annat, som att renovera byggnaderna.
Nu lägger facken fram ett omarbetat rationaliseringsförslag.
- Vi har gjort en kalkyl som även löntagarkonsulterna tror på och som innebär att den hantverksintensiva delen läggs i låglöneländer medan resten av produktionen blir kvar i Sverige, berättar Thomas Jakobsson.
Då Iittala förklarat att man vill lägga det svenska lagret i Höganäs jobbar nu också facken för att åtminstone få behålla den delen i Lidköping, vilket skulle innebära att ett 20-tal får behålla jobbet.
- Den delen kanske vi ändå kan påverka eftersom det finns ekonomiska vinster att göra där, bland annat då vi är bättre placerade, säger Thomas Jakobsson.
Han berättar också att flera intressenter velat köpa verksamheten men med villkoret att man får behålla varumärket vilket ledningen vägrar släppa.

ANITA TÄPP



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.