Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken avvisar krav på skadestånd

När Laval-målet tas upp i arbetsdomstolen under hösten kommer det bara att handla om skadeståndskrav och om vem som ska betala rättegångskostnaderna. Det kan kosta facken flera miljoner kronor.
Göran Jacobsson Publicerad 25 augusti 2008, kl 15:17

- EG-domstolen har avgjort målet. Det finns ingen anledning att ta upp konflikten i Vaxholm igen, säger advokat Peter Kindblom, som företräder Byggnads.

2004 försattes det lettiska företaget Laval un Partneri i facklig blockad. Företaget skulle bygga om en skola i Vaxholm. Byggnads krävde att det lettiska företaget skulle skriva på byggavtalet med stöd av Lex Britannia, som ger facken rätt att ta strid för svenska kollektivavtal.

Arbetsdomstolen förklarade i ett förhandsbesked att stridsåtgärderna var helt i sin ordning. AD skickade också ärendet till EG-domstolen för prövning. EU:s domstol kom till motsatt slutsats. Byggnads konflikt var olovlig. Efter EG-domstolens beslut ska arbetsdomstolen åter ta upp frågan och det blir förmodligen någon gång under hösten.

Just nu sker en skriftväxling mellan parterna. I mitten av maj kom den första skrivelsen från Lavals företrädare i Sverige. I den skrev de bland annat att de ville höja skadeståndskraven och att Byggnads och Elektrikerförbunden ska stå för rättegångskostnaderna. Det handlar om en femdubbling av skadeståndskraven.

Advokat Martin Agell, som företräder Laval, förklarar att företagets krav är 1,4 miljoner kronor i ekonomisk ersättning för förluster till följd av konflikten och ett allmänt skadestånd på nästan lika mycket, där företaget vill ha pengar av Byggnads, Byggettan och Elektrikerförbundet. Till det kan rättegångskostnader på bortåt två miljoner kronor komma.

- Laval kommer att vinna. Det finns mycket goda skäl för skadestånden, eftersom facket brutit mot EG-rätten. Och om det inte blir några skadestånd skulle det innebära att Byggnads vunnit, säger Martin Agell.

Byggnads företrädare Peter Kindblom tycker varken att facket ska betala skadestånd eller stå för det lettiska företagets rättegångskostnader.

- Facket har följt svensk lagstiftning och det är den det är fel på. Därför ska Laval inte ha något skadestånd, säger Peter Kindblom.

Han säger dessutom att i ärenden som det finns skäl att pröva ska parterna betala sina egna rättegångskostnader. Det har enligt honom funnits skäl att pröva Lavalmålet eftersom AD i sitt förhandsbesked givit Byggnads rätt att använda stridsåtgärder.

I den pågående skriftväxlingen har facken avvisat Lavals krav. Nästa steg är att Lavals företrädare svarar på det och deras svar ska vara inlämnat till arbetsdomstolen på fredag.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.