Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fabrikören som gillar kontroll

På ett livsmedelsföretag i södra Sverige läser vd all inkommande mejl. Ibland svarar han också på mejl som är adresserade till personalen.
Publicerad
Livsmedelsföretaget har en policy som säger att företaget kan komma att kontrollera e-post. Det innebär i praktiken att företagsledningen läser samtliga inkommande mejl. Det uppger flera källor till Siftidningen.
Tilltaget har pågått i flera år. Det upptäcktes när utomstående som skickat mejl till anställda på företaget och begärt läskvitto fick sådant - från vd. Vid somliga tillfällen har vd svarat på mejl som var ställda till helt andra personer på företaget.
Enligt anställda på företaget läser vd varenda mejl. Personer har hört hur vd kallar in dataansvarige och säger: "Kolla här, det här var jättekul." Då har en anställds man skickat en skämtteckning till sin fru.
- Jag tycker att det är förkastligt, säger Sifs ombudsman Patrik Troedsson. Att läsa mejl är som att öppna en låst skrivbordslåda. Det ska bara ske om det finns starka misstankar om oegentligheter.
Patrik Troedsson tror att det i längden ökar produktiviteten i ett företag att ha en generös tillämpning av mejl för personalen. På samma sätt som generösa kafferaster ökar trivseln och produktiviteten.
Fabrikören är den tredje generationens ägare av familjeföretaget. Hans kontrollnit har inte bidragit till ökad arbetsglädje bland medarbetarna. Vissa skrattar åt övervakningen, andra känner obehag och en tredje grupp har slutat bry sig. Den har inte heller gjort företaget mer lönsamt. Företaget är nu sålt och befinner sig under avveckling. De anställda vill ogärna uttala sig om vd:ns läsvanor. De säger att de inte vill stöta sig med företagsledningen då de är rädda att få ett sämre avtal när de slutar.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.