Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Få unga hjälpta av regeringens jobbpaket

Regeringens åtgärder för att ge fler unga jobb har hittills gett klent resultat. Den sista mars hade knappt 600 ungdomar mellan 18 och 24 år påbörjat ett av paketets program, visar AMS statistik.
Publicerad
Enligt SCB:s senaste beräkning var 57 000 eller 13 procent i åldersgruppen 16 till 24 år arbetslösa den sista februari i år.
Men kritik har förts fram mot den officiella statistiken från flera håll.
Nyligen hävdades exempelvis i en rapport, gjord för tankesmedjan Den nya välfärden, att i själva verket 147 000 unga eller 28 procent i åldersgruppen saknar jobb, vilket skulle innebära nära var tredje ungdom.
Det skulle bero på att man i den officiella statistiken inte räknar in de i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, de som går sjukskrivna eller är förtidspensionerade på grund av arbetslöshet och de som studerar därför att de inte hittar ett arbete.
Ams har en rad åtgärder för att ge unga sysselsättning.
Vid årsskiftet lanserades också fyra nya sedan regeringen beslutat skjuta till mer pengar.
Men till och med mars månad hade jobbpaketet ännu endast skapat sysselsättning för totalt 597 unga i åldern 18 till 24 år, visar statistik från AMS som Siftidningen tagit del av.
160 har fått plusjobb medan utbildningsvikariaten i den offentliga sektorn, där anställda kan få kompetensutveckling då en arbetslös tar över jobbet, gett 194 arbete.
Akademikerjobben, där arbetslösa akademiker kan bli uthyrda till företag genom ett samarbete med bemanningsbranschen, har hittills resulterat i att en person fått arbete.
I paketet ingår även en lärlingsutbildning. Åtgärden har hittills endast prövats i mindre skala då den drar i gång på allvar först nästa år. Hittills har den gett 242 unga sysselsättning.
Regeringen lovade nyligen göra nya satsningar mot ungdomsarbetslösheten i vårbudgeten. Exempelvis ska 1 000 nya plusjobb för ungdomar skapas.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.