Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Få tror på bättre ekonomi för Sverige

Publicerad

Högutbildade och välbetalda är inte oroliga för den egna ekonomin, trots att de tror att det kommer att gå sämre för Sverige. Lågutbildade har lägre förväntningar på sin ekonomi det närmsta året.

TCO har gjort egna analyser av Statistiska centralbyråns undersökning av hushållens inköpsplaner. Resultatet visar att det skiljer stort mellan förväntningarna på den privata ekonomin och Sveriges ekonomi.
- Hushållens förväntningar kan få effekt på konjunkturen i sig. Om man har låga förväntningar kommer man kanske att börja spara, och då sjunker konsumtionen, säger Katarina Magnusson, ekonom på TCO.
Förväntningarna på Sveriges ekonomi har sjunkit drastiskt på ett år. I augusti trodde 34 procent att det kommer att bli sämre tider. För ett år sedan var det nio procent. Femton procent tror att Sveriges ekonomi kommer att bli bättre, mot 39 procent för ett år sedan.
Uppfattningarna om samhällsekonomin skiljer sig från hur man tror att den privata ekonomin kommer att utvecklas.
En avgörande faktor för vilka förväntningar man har på den privata ekonomin är huruvida man har ett fast jobb eller inte.
- Det finns grupper som med all sannolikhet kommer att klara sig bra i en lågkonjunktur. Det är de med bra utbildningar och fasta jobb. De som brukar drabbas värst är unga utan utbildning eller erfarenhet som har tillfälliga jobb eller projektanställningar.
- Tio procent tror att den egna ekonomin blir sämre de kommande tolv månaderna. Det är ett positivt element att ta fasta på. Regeringen måste fortsätta att höja taken i socialförsäkringarna så att folk känner sig trygga och vågar konsumera, säger Katarina Magnusson.

LINDA SVENSSON©siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.