Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Få rör sig mellan ersättningssystemen

Tjänar man på att vara sjukskriven jämfört med att vara arbetslös? Få arbetslösa blir sjukskrivna och få sjukskrivningar övergår till arbetslöshet. Det framgår av en ny rapport från IFS, som presenterades i dag.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 18 september 2013, kl 13:22
Både arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen har genomgått en del förändringar genom åren. Den första fick bland annat höjda avgifter, karenstiden förlängdes och man tog bort studerandevillkoret. Av den senare tog man bort möjligheten att beviljas tidsbegränsad sjukersättning och man införde bedömningskriterier av arbetsförmågan.

IFS har nu undersökt om dessa regeländringar har någon påverkan på hur personer rör sig mellan de olika systemen.  Tjänar man på att vara sjukskriven jämfört med att vara arbetslös? Får jag mina pengar fortare från a-kassan jämfört med Försäkringskassan?

- Vi har tittat på vilka drivkrafter och hinder som kan finnas för en person att byta, eller inte byta ersättningssystem, säger  Kristian Persson Kern, som tillsammans med Niklas Österlund skrivit rapporten.
Som drivkraft för att gå från arbetslös till sjukanmäld hittas bland annat ersättningsnivåerna. Arbetslösa med låg eller ingen a-kassa får ofta högre ersättning som sjukskriven.
Sannolikheten att byta ersättningssystem ökar också då ersättningsdagarna börjar ticka slut. Däremot har få kunskap om att man kan sjukanmäla sig som arbetslös och osäkerheten kring hur privatekonomin kommer att se ut och hur lång tid det tar att få sina pengar gör också att många avstår.

Åt motsatt håll kan en drivkraft för att en sjukskriven ska övergå i arbetslöshetsförsäkringens regelverk vara att man kan komma att få arbetsmarknadspolitiskt stöd för att återgå i arbete. Och i likhet med sjukförsäkringen ökar sannolikheten att byta system då dagarna börjar ta slut. En orsak att avstå är dock att arbetssökande kontrolleras i högre grad än sjukskrivna och är du inte med i en a-kassa blir ersättningsnivån betydligt lägre som arbetslös än som sjukskriven.

Fakta

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen ska enligt regeringens direktiv se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet. Rapporten från IFS är ett led i den översynen och presenterades på ett seminarium anordnat av AFA försäkring.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.