Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

EU sneglar på den svenska pensionslösningen

Många europeiska länder dras med instabila pensionssystem. Nyfikenheten på den svenska lösningen är stor, enligt regeringen.<br />
Publicerad
De flesta EU-länder brottas med samma problem som Sverige: de låga födelsetalen och den allt högre livslängden ger en ålderspyramid med bredare topp än bas. Med en åldrande befolkning utsätts pensionssystemen för ett hårdare tryck.
För att trygga den finansiella stabiliteten har ju Sverige gått över till ett avgiftsbestämt system. I ett sådant vet man hur mycket som sätts in i systemet, men inte hur hög pensionen blir. De flesta andra länder har däremot fortfarande så kallade förmånsbestämda pensionssystem, där den blivande pensionären vet vad han ska få ut på förhand oavsett hur mycket eller lite som stoppas in.
Intresset för hur man gjort i Sverige är stort ute i Europa, sa Asees Ahuja Lind, departementssekreterare på Socialdepartementet, på ett pensionsseminarium som ingick i regeringens EU-dagar.
I många länder har också reformer genomförts, bland annat för att få anställda att arbeta längre. I Österrike och Frankrike har man helt enkelt höjt pensionsåldern, medan man har förbättrat pensionsförmånerna för dem som jobbar länge i till exempel Nederländerna och Luxemburg. Andra reformer syftar till ökad finansiell stabilitet, som i Österrike där man har stärkt sambandet mellan avgifter och förmåner.
- I de flesta fall så plockar man delar, det är inte så långtgående reformer. Orsaken är de politiska begränsningar som finns i de olika länderna, sa Asees Ahuja Lind.
Enligt Asees Ahuja Lind är Europeiska kommissionens uppfattning att arbetet med att förändra pensionssystemen bör fortsätta, bland annat vad gäller att stärka sambandet mellan förmåner och avgifter, och att få folk att jobba längre.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.