Kommissionen lade i juli ett förslag som säger att medlemsländerna i minst ett år ska lagra uppgifter om all fast och mobil telefoni, sms inklusive geografisk position. Förslaget innefattar lagring av epost i minst sex månader.
Syftet är att polisen ska kunna använda informationen för att lösa grova brott. EU-kommissionen ser frågan som ett så kallat förstapelarförslag som måste behandlas i EU-parlamentet. Där är man av tradition kritisk mot åtgärder som griper in i medborgarnas privata sfär.
Ungefär samtidigt har EUs justitieministrar lagt ett parallellt förslag där man ser frågan som rent polisiär vilket innebär att EU-parlamentet inte har något inflytande. Förslaget att lagra trafikdata, som från början kommer från Thomas Bodström, har fått massiv kritik från människorättsorganisationer. De anser att åtgärderna strider mot FN:s deklarationer om rätten till ett fredat privatliv.
Likaså har den så kallade 29-gruppen som består av cheferna för EUs myndigheter för datainspektion avvisat förslaget som alltför långtgående. Men även polisiära experter vänder sig mot Bodströms datalag. Regeringens egen utredare, förre säpochefen Anders Eriksson, menar att generell avlyssning av alla medborgare inte är effektiv. Anders Eriksson påpekar också att lagringen skulle bli en dyrbar affär för EUs skattebetalare.
THOMAS HELDMARK