Målet är att både höja kompetensen hos lönebidragsanställda i idrottsrörelsen och lära ledarna i klubbarna att bli bättre arbetsgivare. Den totala budgeten för projektets tre år är 18 miljoner kronor. Förutom Sverige deltar Italien, Portugal och Frankrike.
-Ambitionerna är höga hos oss som samarbetar och vi har många goda idéer, säger Gunnar Brinck, ansvarig för HTF:s medverkan.
Det mesta av arbetet kommer att ske ute i deltagande idrottsföreningar och varje distrikt har sitt eget upplägg av arbetet. Ett distrikt planerar att ha mentorer från näringslivet för att stödja både de anställda och klubbarna som arbetsgivare. En annan idé är att skapa pooler för olika typer av arbetsuppgifter och på så sätt ge de lönebidragsanställda möjlighet att höja sin kompetens.
-En viktig del i projektet är att de olika länderna ska lära sig av varandra, säger Gunnar Brinck.
Det är anledningen till att svenska lönebidragsanställda kommer ges möjlighet att praktisera i andra deltagarländer. För de andra länderna är Sverige intressant för det väl utvecklade samarbetet mellan arbetsgivare och arbetstagare. I höst kommer en stor delegation på studiebesök för att just lära mer om detta.
-Projektet är ett häftigt angreppssätt för att stärka en grupp som annars har ett utsatt läge på arbetsmarkanden, säger Gunnar Brinck.
Projektledare är Riksidrottsförbundet. Deltagare är HTF, Sisu Idrottsutbildarna, Arbetsgivaralliansen, Trygghetsrådet TRS och Fastighetsanställdas förbund.
Allmänna klubbar får vägledning
Nu finns riktlinjer för de allmänna klubbarna i HTF. I dessa klubbar finna medlemmar som inte har en egen arbetsplatsklubb.
Förbundsstyrelsen säger att de allmänna klubbarna helst inte ska ha över 1 000 medlemmar och gärna vara indelade i bransch- eller yrkestillhörighet. Och den viktigaste uppgiften för klubbarna är att avskaffa sig själva! Det ska ske genom att uppmuntra medlemmarna till engagemang och aktiviteter på den egna arbetsplasten så att arbetsplatsklubbar bildas och HTF-ombud utses.
HTF tappar medlemmar
För första gången sedan HTF bildades ser förbundet ut att minska i antal medlemmar. Hittills i år är minskningen 800 medlemmar. Förbundet satsar nu för att vända den negativa trenden. Sedan en tid arbetar Sven-Gunnar Sööder som rekryteringsledare. Han ska samordna arbetat med rekrytering i förbundet.
Bra att rensa bland anställningsformer
HTF ställer sig bakom ett regeringsförslag att rensa bland de olika formerna av tidsbegränsade anställningar i LAS. I framtiden kan det finnas en enda form, fri visstidsanställning i högst 12 månader, vid sidan av vikariat och provanställning.
Det är förbundsstyrelsen som på sitt senaste sammanträde bestämde hur HTF skulle svara på remissen från näringsdepartementet.
Förbundet betonar emellertid att de förenklade reglerna för viss tid också måste innebär att det lokala facket får möjlighet att påverka och ha insyn i hur arbetsgivaren utnyttjar anställningsformen.
-Om arbetsgivaren tänker anställa någon på begränsad tid ska han vara skyldig att ange detta till det lokala facket i så god tid att facket kan begära förhandling, skriver HTF.
Däremot vill förbundet avskaffa provanställningarna och ha hårdare regler kring vikariat, som bör få en tydligare personanknytning.
I förslaget finns också regler som underlättar för visstidsanställda att få tillsvidareanställning. En huvudregel är att efter 12 månader på viss tid får man fast anställning. Har man olika former av begränsad anställning (vikariat, provanställning, viss tid) är kvalificeringstiden 36 månader. I båda fallen räknas de på en femårsperiod.
I förslaget finns också förstärkt skydd för föräldralediga vid uppsägningar. Då ska uppsägningstiden inte räknas förrän föräldraledigheten är avslutad. Det är ett krav som HTF drivit och nu naturligtvis ställer sig bakom.