Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ericssons aktieprogram ingen stor fråga för de anställda

Att en amerikansk intressegrupp på Ericssons årsstämma igår sade nej till en fortsättning av aktiesparprogrammet är inte en lika stor fråga för de anställda som det tycks vara för ledningen.<br />
Publicerad
I tre år har alla anställda haft möjlighet att köpa Ericssonaktier via bruttolönen.
Efter tre år, om man jobbar kvar i företaget, får man gratis lika många aktier som man en gång köpte.
På stämman i går satte amerikanska ägare, representerade av en advokat, stopp för en fortsättning. Några skäl hade advokaten inte att anföra.
Bengt Fogelberg, Sifklubbens ordförande i Kista, menar att programmet visserligen har varit bra, särskilt som alla har omfattats av det. Men så här dagen efter verkar amerikanernas nej inte föranleda någon större oro bland de anställda.
- Nej, jag kollade just min mail, och jag har inte fått en enda fråga om det faktiskt. Det har ju ingenting med lönen att göra. Om man som anställd ser det här som en löneförmån är det klart att det är tråkigt att gå miste om möjligheten att köpa aktier på ett förmånligt sätt. Men det verkar inte vara någon stor grej.
Ur facklig synpunkt finns det vissa orättvisor i programmet. De "vanliga anställda" som nappar på programmet belönas med det dubbla antalet aktier efter tre år, men höga chefer kan få upp till sex gånger så många.
Ericsson ledning har tydligt deklarerat att man tänker gå vidare med planerna på ett aktiesparprogram.
- Alla de här cheferna som man har lovat detta, kanske till och med lockat över från andra företag, med tanke på dem kan det här bli lite svettigt för ledningen. Det är lite märkligt att en liten klick amerikaner, som inte har någon koll på vår kultur, ska kunna få sådan genomslagskraft, säger Bengt Fogelberg.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.