Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Ericsson borde ha vidtagit åtgärder tidigare"

Även Ericssons rapport för tredje kvartalet innehåller många negativa siffror. Sifs förbundsordförande Mari-Ann Krantz är kritisk och anser att företagsledningen reagerat för sent.
Publicerad
Rapporten talar om förluster, minskad orderingång och krympande marknadsandelar.
- Särskilt oroande är det att Ericsson inte ser någon fortsatt ljusning för systemsidan, säger Mari-Ann Krantz.
- Ska man hitta något positivt verkar det som Ericsson nått botten och börjar få kontroll på kostnaderna. En vändning spås under 2003.
Antalet anställda inom Ericsson som i dag är 71 700 beräknas vara färre än 60 000 vid utgången av 2003.
- Våra medlemmar har skrämselhicka inför varje kvartalsbokslut, de är oroliga för vad som ska hända och om de ska drabbas. Folk mår dåligt, det här är väldigt stressande, säger Mari-Ann Krantz som tror att krisen kunde ha undvikits.
- Företaget borde ha jobbat betydligt tidigare på att förutse utvecklingen och de åtgärder som behöver vidtas.
Nu vill Mari-Ann Krantz se insatser från regeringen.
- Det är viktigt att påverka regeringen för att få fart på utbyggnaden av 3-G och bredband.
Gruppen "Framtid för Sveriges industri", där bland annat Mari-Ann Krantz ingick tillsammans med Metalls ordförande Göran Johnsson och industrimannen Carl Bennet, föreslog i våras ett antal åtgärder för att främja tillväxten. Samtidigt föreslogs att staten skulle skjuta till en miljard kronor. Men i budgetpropositionen anslogs bara 50 miljoner.
- Det var för lite pengar. Staten borde fundera mer på vad som kan göras just inom IT- och telekomsektorn, säger Mari-Ann Krantz.

CHRISTINA SWAHN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.