- Det har varit mycket tårar och besvikelse. Många trotjänare blir av med jobbet. Det är tråkigt, tragiskt och tungt, säger Sifklubbsordförande Susanne Olin-Jönsson.
Flera av dem som nu ställs inför valet att sluta eller börja pendla har arbetat 30-40 år på nummerupplysningen som tidigare tillhörde Televerket. Sedan den tiden finns verksamheten på tolv orter i landet. De senaste fyra åren är det dock allt färre som slår 118 118. Utifrån det har Sif förståelse för företagets agerande att skära i fasta kostnader.
- Något måste göras. Kunderna väljer att titta på eniro.se och hitta.se. Konkurrerande nummerupplysning finns också, säger Susanne Olin-Jönsson.
Sif har tillsammans med Seko förhandlat fram ett omställningspaket. Alla fast anställda får tre månaders extra uppsägningstid. De som varit anställda längre än tio år får avgångsvederlag efter anställningstid. De som arbetar deltid erbjuds att arbeta heltid fram till den sista augusti då nummerupplysningen på de tre orterna upphör. Pendlingsbidrag införs med 3 000 kronor per månad under ett år.
- Många kommer att pendla från Stockholm till Norrköping, tror Susanne Olin-Jönsson.
Skälet är åldern, många är 50-55. Sedan Televerkstiden har de kvar möjligheten att gå i pension vid 55. Med omstruktureringen får alla pension som fyller 55 under året. Flera av de som är anställda i Stockholm fyller 55 nästa år och förväntas därför välja att pendla ett år.
Eniro 118 118 har i dag verksamhet i Helsingborg, Kristianstad, Borås, Kalmar, Örebro, Norrköping, Stockholm, Gävle, Sundsvall, Östersund, Luleå och Gällivare. Där arbetar totalt 741 personer. I norra Europa har koncernen cirka 4 600 anställda.
CHRISTINA SWAHN