Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

En tusenlapp i sänkt skatt - men du som är utan jobb får BETALA NOTAN!

Med en skattesänkning som ger en tusenlapp mer i månaden för löntagare med normala inkomster försöker den borgerliga alliansen locka till sig röster i riksdagsvalet. Men kalaset ska betalas. Lön&jobb granskar paketet.<br />
Publicerad
Vinner de borgerliga allianspartierna riksdagsvalet väntar stora förändringar både för dig som är arbetslös och för dig som har jobb. Ersättningar till arbetslösa och sjuka sänks för att de ska pressas att söka jobb och tvingas vara med och betala en stor skattesänkning för dem som har jobb. Medlemsavgifter till facket måste höjas när staten minskar stödet till a-kassorna.
Facket är kritiskt till förslaget, men på ett område är HTF och alliansen överens. Allians för Sverige vill stödja hushållsnära tjänster.
Medan socialdemokraterna och stödpartierna vill bevara dagens system på arbetsmarknaden, vill alliansen genomföra en ordentlig förändring. Därför har Lön&jobb granskat det förslag som de borgerliga partierna beskrivet i sitt alternativ till regeringens vårbudget.
Så här blir det:

Sänkt skatt med jobbavdrag
För att stimulera arbete vill allianspartierna införa avdrag för inkomst av arbete vid kommunal beskattning. Den som tjänar upp till 31 500 kr per år får dra av hela den summan. Den som tjänar mer får även dra av 20 procent på varje krona över 31 500 kr men högst 46 800 kr. En vanlig löntagare utlovas 1 000 kronor lägre skatt per månad. De med a-kassa får ingen sänkt skatt - avdraget gäller arbetsinkomster - men får finansiera en del av avdraget genom sänkt ersättning. Avdraget kostar staten 37 miljarder kr 2007 och därefter, med höjt avdrag, minst
45 miljarder per år. Motsvarande avdrag för egenföretagare kostar staten 1,3 miljard 2007.

Obligatorisk a-kassa med höjd avgiftsandel
Alliansen vill göra arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk för alla som förvärvsarbetar. Arbetslöshetskassornas egenfinansiering med avgifter höjs från knappt 10 procent till över 30 procent. Staten sparar 10 miljarder kr per år, som a-kassornas medlemmar får betala i höjd avgift. Arbetslösa slipper höjning. HTF beräknar att en medlem med jobb måste betala cirka 200 kr mer i månaden i HTF-avgift. Avgiften ska variera med hänsyn till arbetslösheten bland varje kassas medlemmar.

Slopat avdrag för fack- och a-kasseavgift
Alliansen vill ta bort skattereduktionen för fackförenings- och a-kasseavgifter. I dag får man dra av i deklarationen för de avgifterna med 25 respektive 40 procent. Den som tjänar 17 000-19 000 kr i månaden betalar 272 kr till HTF (varav 102 kr går till a-kassan) och skulle inte som nu få dra av 83 kr från den avgiften. Staten sparar 4,3 miljarder kr per år.

Ersättningstaket sänks
Arbetslöshetsersättningen blir i alliansens förslag 80 procent av förlorad inkomst de första 200 ersättningsdagarna (motsvarar 9 månader och 1 vecka). Därefter sänks den till 70 procent. Taket sänks så att högsta dagpenningen blir 680 kr per dag från första dagen. I dag är taket 730 kr per dag de 100 första ersättningsdagarna (drygt 4,5 månad) och sänks först därefter till 680 kr. Alla som haft en månadslön på 20 075 kr eller mer förlorar 1 100 kr per månad. Staten sparar 1 miljard kr. Skolminister Ibrahim Baylan, tjänstledig HTF-ombudsman, lovade i Lön&jobb nr 3/2006 att regeringen tvärtom ska uppfylla HTF:s krav på höjt ersättningstak i a-kassan.

65 procent efter 14 månader
Alliansen vill avbryta a-kasseersättningen efter högst 300 ersättningsdagar (knappt 14 månader) eller, för en arbetslös med barn, 450 ersättningsdagar (1 år och knappt 9 månader). Därefter följer jobbgaranti med högst 65 procent av lönen i ersättning om man deltar aktivt, annars inget. Staten sparar 900 miljoner kr per år. I dag kan Arbetsförmedlingen bevilja en andra omgång med 300 ersättningsdagar, följd av aktivitetsgaranti med oförändrad ersättning.

Arbetsvillkor skärps
Alliansen kräver att man ska ha arbetat minst 80 timmar per månad, det vill säga halvtid, i sex månader för att få rätt till en ny a-kasseperiod. I dag gäller minst 70 timmar per månad. En deltidsarbetslös med fyra timmars arbetsdag kan gå miste om ny ersättning om hon varit sjuk eller vårdat sjukt barn i tre dagar en månad. Staten sparar 300 miljoner per år.

Studerandevillkor bort
I dag kan den som studerat minst ett läsår, fått studiemedel och avslutat studierna få undantag från arbetsvillkoret och få grundbeloppet 320 kr per dag. Den rätten vill alliansen ta bort för att spara 600 miljoner kr per år. 2005 fick 117 medlemmar ersättning från HTF:s a-kassa med stöd av studerandevillkoret.

Ersättning enligt senaste årets inkomster
Alliansen vill basera arbetslöshetsersättningen på de senaste tolv månadernas inkomster. Inte som i dag det senaste årets sex bästa månader. För många innebär det lägre ersättning. För staten en besparing på 700 miljoner kr per år.

Högst fem års överhoppningsbar tid
Alliansen vill begränsa den överhoppningsbara tiden till högst fem år. Den som på grund av till exempel föräldraledighet eller studier inte haft inkomst på sista tiden får i dag hänvisa till tidigare inkomst upp till sju år tillbaka. Med tidsgränsen fem år blir det fler som inte klarar arbetsvillkoret för att få a-kassa. Staten sparar 20 miljoner kr per år.

29 miljarder mindre till a-kassa, AMS, fackavdrag
Sammanlagt ger den slopade avdragsrätten för fack- och a-kasseavgift tillsammans med nedskärningarna i arbetslöshetsförsäkringen nästan 18 miljarder i årlig statlig inkomstökning och utgiftsminskning. Till det kommer 11 miljarder som alliansen vill spara i slopade AMS-åtgärder, däribland friåret.

Höjt sjukförsäkringstak sänks
Allianspartierna gick i sin nedröstade vårbudget emot höjning av sjukförsäkringens inkomsttak till 10 basbelopp. De vill att sjukpenninggrundande inkomst ska baseras på genomsnittsinkomst. Överutnyttjande stoppas. 80 procent av den inkomst förtidspensionen beräknas på blir pensionsgrundande, inte 100 procent som nu. Trafikförsäkring ska överta statens betalning av trafikskadades sjukpenning och sjukersättning. Så sparar staten 6,55 miljarder i sjukförsäkringen.

Avdrag för hushållstjänster
Alliansen vill stimulera nya jobb i hushållssektorn och stävja svartjobb. Företag som säljer hushållstjänster och omsorg i hem, sköter tvätt och hämtar och lämnar barn får rätt att dra av halva arbetskostnaden, högst 50 000 kr per år, från moms och arbetsgivaravgift. Även arbete i anhörigs bostad ska omfattas, så att barn kan utnyttja föräldrars avdragsrätt och köpa hushållstjänster åt dem. Avdraget kostar staten 1,3 miljarder kr. I linje med HTF:s krav att tekniska lösningar för skattesubvention av hushållsnära tjänster ska utredas.

Tjänsteföretag slipper arbetsgivaravgift
Allianspartierna vill öka efterfrågan på arbetskraft genom att ta bort arbetsgivaravgiften utom pensionsavgiften i tjänstebranscher som kan ersättas av hemarbete och svartarbete. De stöder sig på LO-ekonomen Dan Anderssons tjänstebeskattningsutredning. Staten går miste om 3,5 miljarder kr.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.