Men alla rum passar inte för koncentration och produktion.
- Studier visar att ju mindre kontor man sitter i, desto mindre distraherad blir man, vilket känns logiskt. Man kan stänga dörren om sig och signalera att man inte vill bli störd, i större kontorslandskap blir man inblandad i diskussioner som inte är ens egna, sade Aram Seddigh, som doktorerar i kontorsmiljöer, på ett arbetsmiljöseminarium som Unionen anordnat.
Ålder är också en viktig faktor att tänka på. Mycket händer när vi blir äldre. En 20-årings ögon släpper till exempel in tre gånger mer ljus än en äldre persons.
- Det är viktigt att tänka på belysningen. Var i rummet sitter man? Är belysningen tillräcklig eller bör man stärka upp?
Även hörseln försämras vid 45-års åldern. Det blir svårare att urskilja röster och ljud.
- I stora kontorslandskap kan det lätt bli stimmigt. Ett vanligt fel man gör, då man vill placera personer i en lite lugnare del, är att sätta dem i ett hörn. Det är helt fel. Ljud studsar i hörn och personen kommer att få det ännu jobbigare, sade Aram Seddigh.
Även i knoppen händer det grejer. Förmågan att snabbt bearbeta information sjunker. Medan ordförståelse och verbal förmåga förbättras, äldre reagerar också starkare på stresspåslag och det tar längre tid med återhämtningen.
-Trots att det tar längre tid att återhämta sig, så sover äldre mindre än yngre. En god idé är därför att se över arbetstiderna. Kan man vara mer flexibel och låta den egna energin styra? Som organisation eller företag kan det vara bra att vid en förändring vara ute i god tid och ge tydlig information om vad förändringen innebär, för att minska stresspåslaget.