Insolvens är föreningen för de överskuldsatta. Den som under en lång tid inte kan betala alla sina räkningar räknas som överskuldsatt. De är många i Sverige, någonstans mellan 400 000 och 600 000.
Man behöver inte vara överskuldsatt för att vända sig till Insolvens, det räcker långt med ekonomisk oro och trasslig budget. Föreningen har runt 1000 medlemmar, nio lokalkontor i hela landet. I Karlstad finns en och en halv anställd. I övrigt går föreningen runt på eldsjälar som jobbar ideellt.
- Vi har hamnat i ett slags moment 22. Insolvens är okänt för så många, vi skulle behöva synas mer. Men syns vi för mycket, kommer alldeles för många att vända sig till oss och vi klarar inte av det, suckar Lena Nordqvist, Insolvens ordförande.
Att många är oroliga och behöver hjälp fick hon bekräftat efter en artikel om Insolvens i Aftonbladet. Samma dag artikeln publicerades fick de över 400 mejl och telefonsamtal.
Lena har en anställning på halvtid i föreningen men det rör sig inte om 8 timmars arbetsdag. Desperata rop på hjälp kommer när som helst på dygnet.
En trappa upp i huset har Lena sitt kontor, ibland stänger hon dörren om sig och blundar. Bara för att orka lite till. Att möta oroliga, knäckta människor är tärande.
Anita Bergvall är den enda som är anställd på heltid. Det är ofta henne man kommer i kontakt med första gången man ringer hit.
- Jag har suttit med människor i telefon, desperata människor redo att svälja en burk med piller. Men jag har haft en diskussion med mig själv och bestämt mig för att inte ta med jobbet hem, säger Anita.
De som har stora skulder skäms ofta, känner sig misslyckade och ovärdiga. Myndighetsrädslan är stor, det är ett jättesteg att bara ringa till Insolvens.
- Ärligt talat så struntar jag högaktningsfullt i varför man är skuldsatt. Jag ger ingen pekfingret, här får man en kram och ibland en spark i baken.
För många som söker sig till Insolvens är skuldsanering den enda utvägen. Alldeles för få får igenom sin ansökan.
- Det är mycket jag önskar vore bättre. Som att det skulle vara lättare att få skuldsanering. Finland erbjuder ett slags statligt saneringslån, något liknade skulle vi också ha i Sverige. Vi måste ge skuldsatta en chans till ett värdigt liv.
För att det ska bli en ändring till det bättre måste vi börja prata om pengar tror Lena. Lön eller att man inte klarar av sin ekonomi är tabuämnen i Sverige.
Det är inte lätt att försvara de skuldsatta. Det provocerar. Man har väl sig själv att skylla och varför skulle jag genom skattepengar betala tillbaka andras skulder. Då svarar Lena att det gör vi redan. Människor blir sjuka och i värsta fall självmordsbenägna av att inte klara sin ekonomi, vad kostar inte det sjukvården?
Insolvens medlemmar är allt från hemlösa till överläkare. Skilsmässa, sjukdom, konkurs och arbetslöshet är de vanligaste orsakerna till stora skulder. Ibland är det en kombination av dessa.
Svårigheter att ställa om till en ny sämre ekonomi efter en skilsmässa, sms-lån för att klara julklapparna till ungarna, underhållsbidrag som aldrig kommer, en bilolycka som gör en frisk människa till sjukpensionär. Det kan gå fort att förlora allt.
- Tjänar man över 35 000 och skiljer sig så kanske man klarar sig som ensamstående. Men det blir svårare om du tjänar 15 000 kr. Förutsättningarna ser olika ut, säger Lena.
Många som kommer till Insolvens har med sig högar av räkningar i oöppnade kuvert. Beteende kan vara svårt att förstå. Men vid det laget har man gett upp. Räkningar, inkassokrav och betalningsanmärkningar är redan så många, vad gör en till?
- De som kommer hit måste vara med hela vägen, vare sig det handlar om att göra en budget eller söka skuldsanering. Det går inte bara att lämna in en påse med räkningar och gå.
I finanskrisens spår följer fler fattiga. Krisen skrämmer slag på dem som redan har det svårt är Lenas erfarenhet. Nattsvarta rubriker förmedlar hopplöshet. Och allt fler ringer till Insolvens. Långt ifrån alla är skuldsatta men de anar en ekonomisk katastrof runt hörnet.
Lena sprakar av energi när hon pratar. Det är inte värdigt att straffas i åratal för att man är skuldsatt upp över öronen. Hon önskar att fler vågade söka hjälp i tid, innan det enda som återstår är skuldsanering.
- Det finns hopp. Vi ser alla dessa människor som kommer hit med böjda huvuden och sen kliver ut i livet med stolt hållning igen. Det är fantastiskt att se, säger Lena.