Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Elpriset oförändrat högt

De stoppade kärnkraftsreaktorerna innebär att elproduktion värd 14 miljoner kronor går till spillo varje dag. Men elpriserna påverkas inte.
Publicerad
Elproduktionen minskar med omkring 1 000 megawatt på grund av att reaktorer har stängts vid Forsmark och Oskarshamn. Det innebär betydande förluster för verkens ägare, men det skulle ha varit värre om man tvingats dra i nödbromsen under vintern, då alla verk går för högfart.
Elförbrukningen i Sverige denna torsdag ligger på 14 000 megawatt, knappt hälften av en riktigt kall vinterdag, så bortfallet är marginellt.
- Ett plötsligt stopp vintertid skulle påverka elpriset, men nu är det oförändrat, säger Per-Ivar Sigelfeldt, driftschef vid Svenska kraftnät.
Morgondagens pris på elbörsen Nord Pool är 54,6 öre per kilowattimme. Det är långt över det normala. Medelpriset sommartid har under de senaste sex åren legat kring 25 öre.
Förklaringen till rekordprisena är att det regnat så lite att det blir extremt lite produktion av vattenkraft.
Nästa vecka är de flesta semesterfirare åter på jobbet, men eftersom många företag inte längre har "industrisemester" så väntas inte elpriserna stiga heller på måndag, enligt Sigelfelt.

DAG BREMBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.