Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Egen bil i tjänsten kan bli dyrt

Milersättningen till dem som använder sin egen bil i jobbet har inte följt med det stegrande bensinpriset. Sifs rekommendationer ligger kvar på 29 kronor milen, medan kostnaden kan bli betydligt högre.<br />
Publicerad
Bland Sifs medlemmar finns många säljare och servicetekniker som kör bil i jobbet. Antingen har man tjänstebil eller så använder man sin privata. När bensinen nu ligger på nästan 12 kronor litern kan det bli en dyr affär. Många menar att den skattefria delen bör höjas för att inte de anställda ska bli ekonomiskt lidande.
Den skattefria delen av milersättningen ligger sedan årsskiftet på 17 kronor per mil för egen bil. Därutöver brukar fack och företag lokalt förhandla fram ytterligare kompensation. Sifs rekommendation till klubbarna är 12 kronor som den anställde får skatta för. På några avtalsområden har Sif och arbetsgivarna tecknat centrala kollektivavtal om bilersättningen.
För den som har tjänstebil ligger den skattefria ersättningen på nio kronor per mil för bensindrivna fordon, och sex kronor milen för diesel.
Enligt Motormännens Riksförbunds beräkningar kostar en ny mellanklassbil som köps för cirka en kvarts miljon kronor runt 45 kronor milen att köra med nuvarande bensinpris. Sifs rekommendationer om 29 kronor verkar orimligt lågt.
- Våra rekommendationer är beräknade på bensinpriset tidigt i våras. Nästa år när vi räknar om blir det nya rekommendationer, säger Tomas Svartling på Sifs förhandlingsenhet.
Enligt Svartling är det i stort sett bara bensinpriset som har förändrats sedan Sif skrev sina rekommendationer.
- Jag tänkte att vi skulle höja kraven, men det fanns ingen grund för det. Men vi rekommenderar att alla klubbar och företag gör en uppräkning av ersättningen, så att man inte ligger kvar på samma nivåer som när avtalet tecknades, kanske för flera år sedan.
På Skatteverket, som har hand om bilersättningen, konstaterar man att många har reagerat och krävt en höjning.
- Ersättningen är lagreglerad, så det krävs en lagändring för att den ska höjas. Det är en anpassning som ska göras regelbundet, säger Birgitta von Euler.
Enligt von Euler är det justeringar som brukar komma i slutet av året, och hon tror att departementet har frågan uppe för värdering.
- Det har varit så markanta höjningar av bensinpriset.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.