- Antalet klagomål går inte att sätta i relation till hur många lyckade köp som görs. Vi vet att e-näthandeln är stor och ökar och kan säga att det inte är någon större fara att handla på nätet.
Med den brasklappen förstås att undvika företag som är knapphändig om vilka regler som gäller, vart man ska vända sig vid missnöje och överlag har lite lurig information eller uppseendeväckande låga priser och förnämliga villkor.
- Inom EU finns ett gemensamt konsumentskydd på en miniminivå med reklamations- och ångerrätt. Handlar man utanför EU gäller inte dessa lagar och då gäller tumregeln att läsa avtalet och plugga rättigheterna än noggrannare, säger Fredrik Nordquist.
De flesta klagomål gäller hemelektronik som digitalkameror, DVD-spelare och datorer. Varor som är bökiga att emballera och ger höga fraktkostnader om olyckan skulle vara framme och det blir fråga om reklamation. Problem på distans underlättas inte av att de dessutom ska lösas på ett annat språk.
Inga garantier för lösning av tvist
Om man inte är nöjd med varan - om den nu har levererats - ska man alltid först vända sig till säljaren, råder Fredrik Nordquist.
- Om inte tvisten löses där kan vi, om det gäller annat EU-land, ge köparen råd och, om det behövs, ta kontakt med säljaren och få till stånd en dialog. Om inte det hjälper kan vi kontakta utländska kolleger och hitta en tvistlösande instans.
Men någon garant för att tvisten löses finns inte.
- Vi har inga tvångsmedel att ta till, det har bara domstolar. Gäller det bedrägeri ska man polisanmäla. Men de flesta ärenden löser sig i ett tidigt stadium och få ärenden går så långt som till domstol.
En efterlängtad DVD-spelare kan bli en liten mardröm om man åker på att skicka den till Tyskland för reparation.
- Väg in vad som är viktigt innan du köper, en billig vara eller nära till service.
Det är viktigt att hålla isär begreppen lagstadgad reklamationsrätt och garanti. Fredrik Nordquist förklarar:
- Reklamation riktas mot säljaren och ger rätt till rättelse för ursprungsfel som visar sig inom miniminivån två år från köpet. Garanti är mer en försäkring. Den kan ge rätt att reparera en vara var som helst, var man än köpt den. Kontrollera vad garantin innehåller och vem som är garant, tillverkaren eller säljaren.
Tidningen Råd & Rön ger ut "svarta listan" på både svenska och utländska företag som bevisligen inte följt rekommendationer från Allmänna reklamationsnämnden. I Danmark och Finland finns liknande listor men inte i övriga Europa. Tyskland har en internetombudsman som spaltar företag som vägrar låta ombudsmannen vara medlare i tvister.
Somliga rekommenderar att inte betala i förskott eller använda kreditkort på nätet, men det är svårt att undvika. Få säljare ger kredit eller skickar med postförskott, som för övrigt bara existerar i Skandinavien.
All handel har sina risker
-All handel har sina risker men vi har väldigt få ärenden där kontokort missbrukats eller hamnat i tredje mans händer i samband med nätköp utomlands. Däremot är man inte alltid överens om köpesumman.
I Postens folder Att handla på Internet uppmärksammas bland annat att ett pris som annonseras kan bli betydligt högre när man handlar med icke-EU-land. Så kan cd-skivor från USA för 400 kr komma att kosta 664 kr. En upplysning som kunde få en att gå direkt på ångerrätten! Varor som beställs utanför EU räknas som privatimport och ska förtullas. Dessutom tillkommer svensk moms, speditionsavgift och fraktkostnad.
- Köparen är enligt lag skyldig att betala dessa kostnader, något som kan komma som en obehaglig överraskning.
Andra fallgropar är svårtolkade omskrivningar. Fredrik Nordquist nämner köp av en webbplats.
- Om man missar att säga upp avtalet i tid kan det ge oönskat lång avtalstid och merkostnader.