Fackavgiften till HTF ändras inte.
Den sammanlagda avgiften till HTF och a-kassan ökar genom den höjda a-kasseavgiften till mellan 353 och 566 kronor beroende på din lön. Riksdagen tar sitt beslut den 20 december, ungefär samtidigt som du får den här tidningen i brevlådan. Lön&jobbs tidiga pressläggning gör att vi inte kan skriva om riksdagsbeslutet, men ingenting tyder på att den nya avgiften blir något annat än detta.
A-kassans avgift kommer i framtiden inte att ingå HTF:s. Efter nyår kommer varje medlem få två avier. A-kassans inbetalningskort kommer i början av månaden och avgiften ska vara betald den sista.
Regeringens förslag om snabbt införda, stora avgiftshöjningar för medlemmarna i landets arbetslöshetskassor har varit en utmaning för kassorna att klara. De har haft mycket kort tid på sig att ställa om sina datasystem och ändra betalningsrutiner.
Den som är arbetslös en hel månad ska liksom nu betala a-kasseavgift, men slipper den stora höjningen just den månaden. Utgångspunkten för avgiften är om man är heltidsarbetslös vid månadsskiftet och anmäld hos arbetsförmedlingen. Eventuella fel rättas till i efterhand, till exempel om den som är arbetslös jobbar extra.
A-kassans stora avgiftshöjning dikteras av att regeringen vill sänka skatten för alla förvärvsarbetande genom ett nytt jobbavdrag. Tio miljarder av den kostnaden ska betalas med höjd a-kasseavgift. Medlemmar i kassor med högre arbetslöshet får större höjning. Regeringen vill få deras fackförbund att dämpa lönekraven. Tanken - som ifrågasätts - är att arbetsgivare inom området då får råd att anställa fler, och också gör det, så att arbetslösheten minskar.
Genom en matematisk formel kopplad till arbetslöshetens variation
har regeringen räknat fram olika höjningar. Det leder till följande:
+För medlemmar i HTF:s arbetslöshetskassa blir påslaget på månadsavgiften 247 kronor.
+Alla HTF-medlemmar, arbetslösa eller inte, får dessutom grundavgiften höjd med 4 kronor för administrativa kostnader.
+Den totala höjningen av a-kasseavgiften blir då 251 kr.
Läs också om fackets protester mot förändringen av a-kassan på Opinion, sidan 54.
BARA HELTIDSARBETSLÖSA SLIPPER STOR HÖJNING
För att klara dig undan med 106 kronors grundavgift till arbetslöshetskassan och slippa HTF:arnas månadshöjning med 251 kronor måste du ha varit helt arbetslös hela månaden. Inte ens om du bara har jobb någon dag och är arbetslös resten av månaden slipper du den förhöjda avgiften.
Har du sluppit den och det sedan visat sig att du skulle ha betalat den, får du betala det på nästa månads räkning. Har du betalat för mycket får du tillbaka månaden efter (för januari 2007 sker det i mars).
Kritiken att arbetslösa belönas ekonomiskt för att tacka nej till korta påhugg tillbakavisar regeringen med att arbetslösa knappast tackar nej till ens tillfälliga jobb för att slippa högst 300 kronor högre a-kasseavgift (251 kronor för HTF:are) och att den som avvisar ett jobberbjudande bryter mot reglerna och ska ha indragen ersättning.
En tanke är också att samma personer som får sänkt skatt genom jobbavdrag också ska betala den förhöjda avgiften till arbetslöshetskassan.
LÖNTAGARNA VINNARE
- Nästan alla löntagare får mer i skattesänkning genom jobbavdraget än vad de förlorar på höjd a-kasseavgift, förlorad avdragsrätt för fack- och a-kasseavgift och höjd bilförsäkring tillsammans. För alla med knappt 11 000 kronor i månadsinkomst betalar jobbavdraget dessa höjningar på sammanlagt ungefär 440 kronor. Det säger Katarina Magnusson, TCO-ekonom och biträdande samhällspolitisk chef på TCO.
Hennes exempel bygger på antagandet att a-kasseavgiften höjs med 250 kronor per månad, slopad avdragsrätt till fack och a-kassa höjer månadskostnaden med 100 kronor och bilförsäkringen blir 90 kronor dyrare per månad, tillsammans 440 kronor i ökad månadskostnad.
Den som tjänar 10 833 kronor i månaden får skatten sänkt med något mer, 443 kronor per månad.
Ser man enbart till HTF:arnas höjning av avgiften till arbetslöshetskassan med 251 kronor per månad, och ingenting annat, måste man tjäna under 2 500 kronor på en hel månad för att gå back på jämförelsen, enligt Katarina Magnussons uträkning.
Redan 2 500 kronors taxerad månadsinkomst ger 341 kronors skattesänkning per månad genom jobbavdraget, 90 kronor mer än avgiftshöjningen per månad till a-kassan.
Så sänks din skatt
12 500 kr/mån 496 minskad skatt
15 000 kr/mån 575
20 000 kr/mån 733
22 500 kr/mån 812
25 000 kr/mån 891
26 500 kr/mån 937
Högre inkomster ger samma skattesänkning
FÖRSLAGET MISSGYNNAR KVINNOR
Både spontana protester från arga löntagare och organiserade aktioner från facket riktas nu mot de kraftiga höjningarna av avgiften till a-kassan.
-En bred opinion kan stoppa eller mildra förslaget, hoppas HTF-ordföranden Bengt Olsson.
I november genomfördes en facklig protest framför riksdagshuset när regeringen presenterade sin proposition om förändringarna i a-kassan. Samma dag delades mängder av flygblad ut i huvudstaden.
-Regeringen motiverar sina förslag om a-kassan med att det ska löna sig bättre att arbeta. Inget regeringen föreslår bidrar till det, säger TCO:s ordförande Sture Nordh. Försämringarna leder tvärtom till en press mot sänkta löner. Det enda som händer är att allt fler arbetslösa inte klarar sig på sin arbetslöshetsförsäkring. Så låg blir den!
- Det påstås att a-kassan ska ge 80 procent i ersättning vid arbetslöshet. Det stämmer inte. Genomsnittlig ersättning för TCO-förbundens medlemmar blir bara 66 procent, säger Sture Nordh.
- Förslaget missgynnar systematiskt kvinnor. Borttagandet av studerandevillkoret, som innebär att 40 000 studenter blir utan ersättning från den 1 januari, drabbar fler kvinnor än män. Förändringarna i arbetsvillkoren innebär dessutom att fler deltidsarbetande förlorar rätten till ersättning, vilket drabbar kvinnor i högre grad än män. Förslagen kan helt enkelt inte genomföras.
HTF har tillsammans med andra förbund och TCO dragit igång en kampanj mot regeringens förslag om a-kassan, som medlemmar uppmanas delta i. Kampanjen har en hemsida där det arrangeras ett e-postuppror och presenteras faktamaterial.
-Arbetslöshetsförsäkringen ska vara en försäkring mot arbetslöshet, för omställning, säger TCO:s ordförande Sture Nordh. Då måste den ha ett inkomstskydd man kan leva av. Den ska inte användas för att finansiera skattesänkningar.
- Regeringens förslag är illa genomtänkta och konsekvenserna inte analyserade. TCO kräver en grundlig utredning innan förslaget läggs fram för riksdagen. Förändringarna bör och kan inte genomföras från den 1 januari 2007.
Via kampanjens hemsida kan den som vill protestera mot regeringens förslag skicka e-post till statsministern, finansministern och arbetsmarknadsministern. Även Tria, den gemensamma studerandeorganisationen för HTF, SKTF och ST, arrangerar en namninsamling mot förslaget att försvåra för studenter att få a-kassa efter sina studier.
Många HTF-medlemmar är mycket oroade över förändringarna. Till förbundet har kommit förfrågningar om man kan gå ur a-kassan och enbart vara kvar i förbundet.
HTF:s ordförande Bengt Olsson är orolig över hur regeringens förslag kommer att drabba medlemmarna.
-Förslagen påverkar situationen antingen man är heltids- eller deltidsarbetande, arbetslös, i arbetsmarknadspolitisk åtgärd, sjukskriven eller har sjukersättning.
-Tillsammans med övriga TCO-förbund arbetar vi intensivt med att få regering, riksdagsledamöter och andra företrädare för alliansens partier att förstå att de förslag som arbetsmarknadsministern presenterat inte duger.