Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Drömmen om pension i förtid

Många vill, men få har möjlighet. Drömmen att dra sig tillbaka från arbetslivet vid dryga 50 stannar ofta vid just en dröm. Lön&Jobb tipsar om vad du ska tänka på om du vill sluta jobba i förtid.<br />
Publicerad
Har du råd?
Pensionsåldern vid 65 är avskaffad. Nu kan alla som vill pensionera sig från 61 år med allmän pension, dvs inkomst- och premiepension. Det låter bra men i praktiken kommer de flesta av oss troligen att behöva jobba åtminstone tills vi fyllt 65 år.
-En tumregel lyder, att för varje år som man pensionerar sig innan man fyllt 65 blir den allmänna pensionen 10 procent lägre per år. Den som går vid 61 års ålder får i snitt 40 procent lägre pension än om hon pensionerat sig vid 65, säger Ole Settergren, pensionschef på Försäkringskassan.
Förutom allmän pension, alltså den statliga pensionen, har 90 procent av alla yrkesarbetande tjänstepension och vissa även privat pensionssparande. Så om just du har råd att pensionera dig tidigare beror på hur mycket pensionspengar du lyckats skrapa ihop.
Det enklaste sättet att få en uppfattning om hur det ser ut för dig är att titta i det orange kuvert som Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten, PPM, skickar ut. Och på webbsidan www.minpension.se kan man se sin pensionsprognos, dvs allmän pension och tjänstepension, men ännu inte privat pensionssparande. I dagsläget är inte alla pensionsbolag anslutna, men fler och fler tillkommer. Men kom ihåg att ditt pensionsbesked alltid handlar om gissningar, alltså prognoser, som bygger på antaganden om framtiden.
Om du har råd att gå i pension tidigare beror dels på hur mycket pension du får, dels på dina utgifter. Livet som pensionär kan bli billigare, eller dyrare, beroende på vad man vill göra. Lika viktigt som att du granskar din framtida pension är att du granskar dina utgifter och din familjesituation.
-Vissa räknar med att deras äkta hälft har en bra pension. Men om mannen dör kan hustrun få svårt att klara sig eftersom änkepensionen har försämrats, säger Ole Settergren.



Tänk på det här


Pensionssystemet består av olika delar: Allmän pension, tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande. Den allmänna pensionen får du av Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten. Den består av inkomstpension och premiepension samt garantipension för den som tjänat lite eller inget alls.
Sedan kommer tjänstepensionen, eller avtalspensionen som den också kallas. Det är en förmån som nästan alla svenskar får från sin arbetsgivare. För HTF:s medlemmar heter den ITP och ITPK och förvaltas av Alecta. Din tjänstepension har du rätt att börja ta ut från 55 års ålder. Men det är inget att rekommendera.
-Om man är rik kan man börja ta ut tjänstepensionen från 55 år. Annars ska man definitivt vänta tills man fyllt 62 år. Anledningen är att tjänstepensionen då kan bli slutbetald och de resterande tre årens premier betalar Alecta in, säger Mikael Elf, ansvarig för kundorganisationen på Alecta.
Hur mycket du får i ITP-pension beror på din slutlön. Gå därför inte ner i lön under de sista åren om du vill få ut bästa möjliga tjänstepension. Och det går inte heller att drastiskt öka sin lön den sista tiden eftersom ITP-avtalet innehåller en spärr som förhindrar kraftiga löneökningar.
Du som redan i unga år bestämt dig för att sluta jobba tidigare bör ha privat pensionssparande. Du kan välja mellan en traditionell försäkring som placerar i aktier, räntepapper och fastigheter. Här får du en garanterad avkastning. I en fondförsäkring väljer du själv vilka fonder som ska ingå. I IPS - Indivuduellt Pensionssparande - kan du spara i aktier, fonder eller på banken.


Tre pensionsstrategier


Du har bestämt dig. Livet som pensionär hägrar och du vill inte arbeta tills du fyllt 65 år. Då har du några alternativ att välja mellan.

1. Heltidspensionär
Du tar ut både tjänstepension och allmän pension. Räkna med en sänkt ekonomisk standard. Hur mycket lägre den blir kan du bland annat få en uppfattning om genom att titta i det orange kuvertet, Alectas pensionsbesked eller gå in på www.minpension.se. Men kanske har din andra hälft en bra pension? Bra, men tänk på att om du blir änka eller änkling så försämras troligen din ekonomi avsevärt.

2. Deltidspensionär
Den allmänna pensionen kan även tas ut som 25, 50 eller 75 procent. Pensionssystemet är flexibelt och det går att ta ut pension nästan hur man vill. Du kan arbeta 100 procent och ta ut 100 procents pension från 61 års ålder. Eller varför inte arbeta 25 procent och ta 75 procent i pension?
Fördelen är att du kan trappa ner och jobba lagom mycket samtidigt som du fortsätter att tjäna in till din pension. En annan fördel är att du som deltidspensionär får tillgång till olika rabatter, till exempel kostar SL-kortet i Stockholm då endast 350 kr/ månad mot annars 600 kr.
Nackdelarna då? Pensionen blir lägre om du slutar arbeta tidigare. Och tänk på att om du tar ut tjänstepension får du endast arbeta mindre än 8 timmar i veckan. Kolla alltid med Alecta först hur din tjänstepension påverkas.

3. Sjuk
Då ska du definitivt inte ta ut pension. Är du sjuk så har du rätt till sjukersättning från Försäkringskassan.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.