Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Diskriminering av gravida allt vanligare

Fler gravida kvinnor känner sig diskriminerade. Hittills i år har JämO fått in 16 anmälningar, mot 12 under hela förra året.
Publicerad

- Många anmälningar rör uppsägningar och provanställningar som inte förlängts, säger Eva Nikell på JämO.
EG-reglerna till skydd för gravida kvinnor på arbetsmarkanden är starka.
- Ett missgynnande av en gravid kvinna ses som direkt könsdiskriminering. Det innebär att en arbetsgivare som vidtar en åtgärd mot en gravid måste kunna visa att det inte finns något samband med kvinnans graviditet, säger Eva Nikell.
När Sifmedlemmar känt sig diskriminerade har det ofta handlat om dålig löneutveckling under barnledigheten och omplaceringar till tråkigare arbetsuppgifter. Detta trots att föräldralediga enligt lag har rätt att komma tillbaka till samma arbetsuppgifter eller likvärdiga. Ett skydd som är starkare än för till exempel studielediga. Men Sif har drivit få ärenden.
- Många unga är inte så tuffa, de är beroende av jobbet, säger Iréne Sundelin, jämställdhetsansvarig på Sif.
Något som bekräftas av Eva Nikell på JämO.
- Det är ett stort och dolt problem. Många kvinnor rättar in sina liv efter att det inte går att kombinera arbetsliv och familj. Även om man inte accepterar det som sker, är det inte självklart att göra en anmälan.
Skyddet mot diskriminering finns även i en anställningssituation. Arbetsgivaren har rätt att fråga om graviditet, men svaret får inte påverka beslutet om anställning.
- Vårt råd är att fråga arbetsgivaren varför frågan ställs, säger Eva Nikell.
Om man misstänker diskriminering finns det möjlighet att få anställningsförfarandet prövat innan arbetsgivaren fattat något beslut. För att göra det ska man liksom i andra diskrimineringsfall vända sig till facket eller JämO.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.