ITP, industrins och handelns tilläggspension, ska förhandlas om. I flera år har SAF och PTK (privattjänstemannakartellen) diskuterat hur den ska se ut. De har bland annat diskuterat just deltids- och visstidsanställdas rätt till tilläggspension. I dag gör reglerna att den som arbetar mindre än 16 timmar i veckan eller har vikariat på mindre än 11 månader aldrig kommer in i systemet. Det strider mot EU-direktivet att dessa grupper inte får diskrimineras i arbetslivet. För individen kan det handla om så mycket som 15 procent av lönen i extra pension.
- Vi har tyckt hela tiden att vi inte ska ha de här gränserna som utesluter vissa grupper. Men i höstas vid förhandlingarna ansåg alla inblandade att det var bättre med utgångspunkten att ta tag i avtalet i sin helhet, och inte åtgärda de här skrivelserna för sig, säger SIF:s Gunilla Dahmm.
SAF och PTK har misslyckats att enas om vilken typ av ITP-plan man ska ha. Facken vill ha en förmånsbaserad pension, det vill säga att man i förväg vet hur stor andel av lönen som sedan betalas ut i pension. Arbetsgivarna å sin sida vill ha en premiebaserad tilläggspension som utgörs av fastställda premier som arbetsgivaren betalat under yrkeslivet.
Nu har den tidsfrist regeringen gett arbetsmarknadens parter för att nå en pensionsuppgörelse gått ut. Därför förbereder regeringen ett lagförslag som ska ge alla samma rätt till tilläggspension.
- Det kan vara tekniskt svårt att få in korttidsanställd personal i det nuvarande ITP-avtalet, säger Annelie Söderberg, pensionsexpert på PTK.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2001