LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin höll med honom om att risken är överhängande för att Sverige ska bli en låglönemarknad för dem med nedsatt arbetsförmåga. Och att regeringens linje är mycket piska och lite morot:
- Ni diskuterar inte arbetslivets villkor. Ni lever i tron att det är bara ekonomiska drivkrafter som gäller. Så enkelt är det inte, sa Lundby-Wedin till Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare.
Något som denne förnekade. Under valrörelsen betonade alliansen det utanförskap som det innebär att stå utanför arbetsmarknaden. Och att arbete har ett vidare värde än pengar:
- Och så ska det löna sig att arbeta. Tidigare var det för liten skillnad mellan att arbeta och att inte göra det.
Bakgrunden till seminariet var en ny LO-rapport, Vad händer med arbetslinjen? Ska arbetslösa ta första bästa jobb? Ska en arbetslös ta första bästa jobb även om man är överkvalificerad för det? En nackdel är att man får mindre tid att söka det arbete man egentligen vill ha. Om jobbet ligger långt under det man är utbildad för kan det komma att uppfattas som att man inte vill eller kan ta jobb inom sitt rätta gebit. Det kan också tänkas att man förlikar sig med uppgiften och inte söker sig vidare. En fördel är förstås att man tjänar pengar, får sociala kontakter och arbetslivserfarenhet.
Schlingmann anser att det har blivit en överbetoning av utbildning:
- Det måste finnas andra utvägar också. Överkvalificering är ett växande problem på arbetsmarknaden.
Dag Klackenberg är vd för Svensk Handel och egen företagare. Han framhöll arbetslösas ansvar att ta sig tillbaka till ett jobb. Och att arbete inte alltid är roligare än skolan, vilket många ungdomar tror.
- Det råder stor brist på yrkeschaufförer. Inom handeln har 20 000 butikschefer behov av kompetenshöjning. Det behövs bra, korta och praktiska utbildningar.
LISBETH NIEMINEN