Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Det är sexigt att jobba i verkstad"

Betald praktik och sommarskola. Så ska Scania och Sandvik locka teknologer till verkstadsindustrin.
Publicerad
Det är fjärde året Scania anordnar sommarpraktik för teknologer. Sedan ett år gör Sandvik samma sak
- Det är ett långsiktigt projekt. Vi vill visa teknologer hur kul det är med produktionsteknik, säger Ulf Bjarre, på Scania.
Hur kul är det med produktionsteknik?
- Det är jättekul. Det är en förlegad bild att det skulle vara osexigt jobba i verkstad. Det är i själva verket sexigt, väldigt higtech. Rekryteringen av kompetenta tekniker är en nyckelfråga för svensk verkstadsindustri.
För teknologerna borde det vara rena smörgåsbordet. Under de sju veckor praktiken pågår får de 60 utbildningstimmar, plus att de får skriva en rapport. Under hela tiden får de lön, ob och övertid.
- Rapportskrivandet sker sista veckan och det räknas som övertid. Vi sockrar lite på dem, vi vill ju att de ska jobba hos oss i framtiden, säger Ulf Bjarre.
Till årets omgång på Scania har 200 sökt till 42 platser. Det är ungefär samma söktryck som ifjol, och enligt Bjarre hyfsat med tanke på att arbetsmarknaden är het.
Helst vill Scania ha relativt nya teknologer som bara har läst ett år. Hittills har man anställt en handfull av de tidigare teknologerna.
- Det är ganska bra. Men vi vill givetvis anställa fler, säger Ulf Bjarre

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.