Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Det är de unga vi kan förändra

"Mod är att kämpa för sina systrars frihet och rättigheter." <br />Med de orden vill ett gäng unga killar med invandrarbakgrund bekämpa hedersrelaterat förtryck. De kallar sig Sharafs hjältar och projektledare är Ahmet Benhur.<br /><br />Vad är projektet Sharafs hjältar?<br />
Publicerad
Sharafs hjältar består av killar i 19-20 årsåldern, alla födda i Sverige av invandrarföräldrar. De har rekryterats av Fryshusets Elektraprojekt och utbildats om mänskliga rättigheter och jämställdhetsfrågor. Killarna har markerat inför kompisar och familj att de tar avstånd från hederskultur genom att bland annat föreläsa på skolor.

Hur definierar du hederskultur?
-Det är svårt att förklara enkelt vad hederskultur är för något, men låt oss säga att Kalle slår Lena. Då tar polisen Kalle. Grannarna som hört misshandeln tar avstånd från Kalles våld. Men om minst 50 kusiner. Muhammeds familj tar inte heller avstånd utan tycker att han gjort rätt.
-Enligt statistiken lever 50000 kvinnor med invandrarbakgrund under hedersrelaterat hot och förtryck. Men vi vet att de är fler, många kvinnor har accepterat hederskulturen. De är så förtryckta att de inte vet om att de är förtryckta.

Är hedersvåld en generationsfråga?
-Jag tror det. Det var inte så länge sen kvinnor i Sverige fick rösträtt, så jag tror på förändring. Det tar trots allt ett tag innan hederskulturen sätter sig i ryggmärgen hos barn och unga. Jag brukar lite skämtsamt säga att de gamla är den förlorade generationen. Det är de unga vi kan förändra. Det handlar om attityder

Vad betyder Sharafs hjältar?
-Sharaf är det arabiska ordet för heder. Om en man tar livet av sin syster eller mor för att hon inte följt reglerna, då är mannen en hjälte enligt hederskulturen. Vi vänder på det; först om en man kämpar för sin systers frihet är han en hjälte.



Ingen lag om kvinnokvot


Det blir ingen lag om att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser i år. Jämställdhetsministern Jens Orback tycker att det är för tidigt med en kvoteringslag, i stället tillsätter regeringen en utredning om hur man ska få fler kvinnor i bolagsstyrelserna. Orback hoppas att utredningen i sig ska påverka ökningstakten inför vårens bolagsstämmor. Det var för två år sen som dåvarande jämställdhetsministern Margareta Winberg hotade med att införa kvotering om målet med 25 procent kvinnor i bolagsstyrelserna inte var uppnått 2004. Andelen kvinnor är nu 14,6 procent.



Trakasserad kvinna får 100 000


En kvinna, som blivit utsatt för sexuella trakasserier på sin arbetsplats, får 100 000 kronor i ersättning efter en förlikning mellan hennes fack och arbetsgivaren. Trakasserierna började i samma veva som företaget, som ligger i Jämtland, fick en ny chef. Bland annat har chefen vid ett tillfälle utlovat en natt med kvinnan som första pris i samband med en tävling under ett trivselarrangemang för personalen. Vid ett annat tillfälle lockade han med samma sak för att en anställd inte skulle säga upp sig. Enligt stämningsansökan pågick trakasserierna under fyra år. När kvinna hittade ett kränkande fotomontage orkade hon inte mer och valde att stämma arbetsgivaren.



Påhugg leder till fast jobb


Tillfälliga arbeten kan leda till ett fast jobb, särskilt för invandrare. Det visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitiska åtgärder, IFAU, som bygger på studier av den holländska arbetsmarknaden.
Vill man ha ett fast jobb är det bättre att ta ett tillfälligt arbete än att fortsätta söka fast anställning som öppet arbetslös. Ett tillfälligt arbete ger en positiv signal till arbetsgivarna och nyttig arbetslivserfarenhet. Studien visar att alla grupper gynnas av tillfälliga arbeten men framför allt de med utländsk bakgrund.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.