Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Den underskattade dumheten

Jag har ofta funderat över hur enkelt livet skulle vara om Karl Marx hade haft rätt. Om alla transaktioner mellan människor styrdes av önskan att maximera vinsten och få ut så mycket som möjligt för egen del. <br />
Publicerad
Det skulle vara enkelt i meningen lätt att förstå, men faktiskt också att åtgärda. Om alla vore smarta egoister så skulle vi kunna begripa och argumentera för ett annat sätt att vara, men så enkelt är det inte.
Jag säger inte att det inte finns smarta egoister, det finns alltför många, men det finns också andra saker som styr och som gör det ekonomiska livet svårt att begripa. En av faktorerna är dumhet.
Om det vore så att företag uteslutande drevs för att vara så lönsamma som möjligt så skulle det inte finnas någon rasism i företagen. Det är inte lönsamt att utesluta människor för de har fel efternamn eller fel hudfärg. Det skulle inte heller finnas någon sexism. Det är inte lönsamt att utesluta halva befolkningen från högre positioner för att de har fel kön. Det skulle inte finnas mobbning, dåliga chefer, utbrändhet och dåliga psykosociala arbetsmiljöer, för inte heller detta är ju lönsamt.
Tänk vad enkelt livet skulle vara!
Men så är det inte, och om man tänker efter så inser man ganska snabbt att de finns korkade systemfel. Det beror självfallet på enskilda människors okunnighet och fördomar men det är också som om det ligger i själva systemet. Vi har alldeles för få varningsklockor för dumhet. Vi har för få barn som skrattar åt Kejsarens nya kläder!
Men inte bara det: Dumhet är ju ibland mycket lönsamt. Det klassiska exemplet är uppdiktat men belysande: Tom Hanks i Forrest Gumps gestalt satsar sina pengar i Apple i tron att det är en äppelodling och äpplen nyttiga och borde vara lönsamma. Forrest Gump blir stormrik på sin dumhet. Jag hade en lärare i logik som mycket upprört berättade:
-Jag var på travbanan och hörde hur ett par grälade. I lopp nummer ett hade häst nummer två vunnit, i lopp nummer två hade häst nummer ett vunnit och nu var de osams, inför det tredje loppet, om det var häst nummer två eller häst nummer fyra som skulle vinna. Jag satsade mina pengar på den bästa hästen i loppet - nummer sju - och självfallet vinner häst nummer två. Jag gick förbi paret igen och hörde hur mannen skadeglatt ropade: där ser du, det kunde en femåring ha räknat ut.
-Det är sånt som får mig att vilja överge logiken, avslutade min lärare.
Jag inser att det kan låta mystiskt, men jag har på allvar funderat på om det ändå kanske är så att Marx hade rätt. Dumhet är lönsamt och därför överlever det.
Eller snarare så här: Det finns lönsam och olönsam dumhet och vi måste lära oss att se och förstå skillnaden. Det finns ond och god dumhet.
Den goda dumheten utmärks av en allmänt god vilja, av snabbhet och av öppenhet. Ungefär så här: Vi vet inte riktigt vad vi håller på med, eller om det här är ett bra beslut, men vi vill ju väl och har inte tid eller ork att lära oss mer och dessutom vill vi chansa.
Den onda dumheten styrs av rädsla, prestige och tystnad. Så här: Vi gör som vi alltid gjort, inga andra får vara med och bestämma och vi berättar inte hur vi tänkt. Om vi lärde oss se skillnaden på god och ond dumhet skulle det bli en bättre värld, och jag väntar fortfarande på den dag när ett företag i årsredovisningen kommer att berätta om årets lönsamma respektive olönsamma dumheter.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.