Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Demonstranter sköts ihjäl

Tre människor sköts ihjäl vid en demonstration för högre löner inom textilindustrin i Kambodja.
Gabriella Westberg Publicerad 7 januari 2014, kl 12:32
Protest in Kambodja

Ett hundratal människor hade blockerat en väg söder om huvudstaden Phnom Penh för att kräva högre minimilöner. Några av demonstranterna kastade sten och brandbomber.

Militärpolis, beväpnade med AK47:or, svarade med att öppna eld mot demonstranterna. Tre demonstranter dödades. Nio poliser ska också ha skadats, rapporterar SR Ekot.

- Det var ett våldsamt tillslag som utfördes av militärpolis och soldater, säger Tola Moeun, chef för det arbetsrättsliga programmet på människorättsorganisationen CLEC i Phnom Pehn till TT.

Enligt Tola Moeun är det oklart hur många som dödades, men att det kan ha varit sju personer som dödades, varav några var boende i området.  Konfrontationerna fortsatte under fredagen.

Det råder ett spänt politiskt läge i landet, med ökande protester mot premiärminister Hun Sen, som anklagats för valfusk efter förra årets val. Hun Sen har hittills vägrat gå med på nyval. Textilarbetarnas fackförbund har kopplingar till ett av oppositionspartierna.

Det krav arbetarna ställt är att dubblera minimilönen till motsvarande drygt 1000 kronor i månaden, vilket regeringen nekat då man är rädd att marknaden flyttar till andra, ännu lägre, låglöneländer.

H&M, världens näst största klädföretag, är en av de största inköparna från kambodjanska underleverantörer. Företaget beklagar utvecklingen och har kontakt med arbetsgivare och fackförbund, säger presschef Camilla Emilsson Falk till TT.

- Vi har personal på plats i Kambodja och interagerar med olika aktörer, säger hon till TT.

Fakta

Textilindustrin är landets främsta exportindustri. Premiärminister Hun Sen, som i sin ungdom var soldat i Röda Khmererna, har styrt Kambodja i 28 år. Han har sagt att han tänker sitta kvar i 13 år till.

Källa: SR

Gabriella Westberg
[email protected]