Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Demokrati för knapptryckare

Demokratin har uppenbara problem. Röstskolkarna blir allt fler, och partierna har svårt att rekrytera personer till politiska uppdrag. Det största partiet - socialdemokraterna - har i en av Stockholms invandrartäta och inkomstsvaga förorter just nu inte fler än 20 medlemmar, fördelade på två s-föreningar. Endast varannan boende i området utnyttjar sin rösträtt vid allmänna val.
Publicerad
I samma kommun har nyligen kommundelsnämnderna avskaffats, och de lokala förvaltningarna är under skrotning. Beslut och verkställighet har återigen centraliserats, långt från invånarna. Orsaken är dålig ekonomi.
Av de ungdomar (under 30 år) som i senaste valet röstades in i kommun- och landstingsfullmäktige har 41 procent redan hoppat av sina uppdrag (DN 10/3). Ett skäl är att de unga inte tas på allvar av äldre politiker, ett annat att de inte känner sig kunna påverka.
Inom facket finns motsvarande problem. Den representativa demokratin urholkas när få medlemmar kommer på mötena, där ombud ska väljas till högre nivåer inom organisationen.
Sif har de senaste åren experimenterat med olika lokala lösningar för att vitalisera den interna demokratin. Södertäljeavdelningen har till exempel på prov skippat repskapsmöten och givit samtliga medlemmar en chans att rösta på kandidater till kongressen, förbundets högsta beslutande församling.
På Siftidningens debattsidor har det argumenterats enligt två linjer. Den ena går ut på att avtalsfrågorna bör sättas i centrum för demokratiprocessen. Avdelningsstyrelserna ersätts med direktvalda förhandlingsdelegationer. Innan ett avtal antas ska medlemmarna få säga sitt i en rådgivande omröstning. Den andra linjen vill i stället ha fler trappsteg i Sifs pyramid för påverkan: regionala nätverk och regionråd.
Bristerna i demokratin utnyttjas av konsultföretag som påpassligt marknadsför elektroniskt baserad e-demokrati mot partier, organisationer och kommuner (se reportage, sid 18-23). Tekniken är billig och öppnar för rådgivande folkomröstningar. Den tilltalar särskilt de yngre och de som jobbar med IT och telekom. Den lockar även dem som har svårt att ta till orda inför många andra människor på ett möte.
Men att rösta via datorn gör inte svenskarna automatiskt till schweiziska folkomröstare. Nätet är redan fullt av enkäter med Ja- och Nej-knappar som vi förväntas trycka på. Nya tillkommer varje dag. Vi orkar inte. Hinner inte.
I Kalix har invånarna folkomröstat om kommunalskatt och byggplaner. Det har skett både genom Internet och andra kanaler. Över hälften av medborgarna tog chansen att påverka skatten. Viktiga frågor får folk att engagera sig.
Lika viktigt som att trycka på knappen är det som sker före röstningen. Att få delta i en dialog och veta att det jag säger har betydelse. Att de som fattar besluten - politiker eller fackstyrelsen - lyssnar på mig och tar in vad jag säger.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.