Hälften av de 24 avtalen som tecknats tillhör industrin, bland de andra finns avtal med till exempel motorbranschen, energiföretagen och VVS-företagen. I samtliga dessa har Unionen lyckats att få med den nya pensionslösningen, det vill säga dels att öka pensionsavsättningen med 0,5 procent, dels öka möjligheten att gå ned på deltid vid 60 eller 62 års ålder.
Den frågan sätter dock käppar i hjulet på några områden. Både Almega, som består av sju arbetsgivarförbund inom tjänstesektorn, och Svensk Handel, säger klart nej till att införa deltidspension.
Däremot är de beredda till att leva upp till det så kallade märket, sammanlagda kostnadsökningar på 6,8 procent på tre år. Pensionsavsättningen skulle då i stället läggas på löneökningar.
Enligt Unionens avtalsexpert Bo Hallberg blir utfallet i sådant fall annorlunda.
- Lägger man avsättningen på lön i stället kommer lönen öka med en halv procent för dem som i dag är anställda på dessa företag. Om tio år kan ingen se vart de pengarna tagit vägen. Sätter man av pengar till pension i stället ska det betalas en halv procent per år framöver, även till dem som kommer anställas och även i de företag som blir medlemmar i arbetsgivarorganisationerna framöver. Det är ett bestående värde.