Svensk industri har svårt att rekrytera personal. Sveriges Verkstadsindustrier (VI) tror att det beror på en snedvriden bild av arbetet.
Medier och andra ger en orättvis bild av industrin anser VI. Det menar man är en förklaring till att det blivit svårare att rekrytera unga. För att peka på problematiken har VI låtit ta fram Mytspridarna en rapport om den baktalade industrin.
Vid en paneldebatt på tisdagen fick rapporten kritik för att vara ytlig, slarvig och osaklig.
SIF:s ordförande Mari-Ann Krantz var en av dem som inte lät sig imponeras:
- Bilden av industrin som ges i rapporten stämmer inte. Men jag möter argumenten ofta. Jag tror att man måste börja tidigt för att ge en korrekt bild av industrin, redan i lågstadiet. Man måste sätta in stora resurser fack och företag gemensamt, främst personella resurser. Inte oja sig när det kommer en skolklass på studiebesök.
Även facket pekas ut som en av mytspridarna. Som exempel har man ett elektroniskt vykort som finns på Metalls hemsida och som VI menar förstärker bilden av industrin som gammal och förlegad. (Bilden föreställer ett fabriksområde i solnedgång med silhuetter av några anställda)
- Facket har behov av sin djävulsbild av industrin, vi får bjuda på det, säger VI:s vd Heinrich Blauert.
IT-fantomen Christer Sturmark anser att industrin har sig själv att skylla.
- Industrins representanter förstår inte det nya samhället, den är fortfarande manlig och hierarkisk. Det finns oerhört många glastak i den konservativa industrin. Kvinnor tillåts inte komma upp för man vill behålla den manliga agendan, säger han och tvingar Blauert att erkänna att av VI:s styrelses 25 ledamöter är bara en kvinna.
LINDA SVENSSON© siftidningen