Att tala inför publik är det värsta en fjärdedel av befolkningen kan tänka sig. Resten tycker inte det är så kul heller alla gånger och hör du till den minoritet som faktiskt gillar att höra sin egen röst så är det inte säkert att du är en bra talare för det.
Att bara vara sig själv och göra det som känns bra är nämligen ett uselt recept på hur man får folk att lyssna, hävdar Erik Mattsson, som undervisar i kommunikation och presentationsteknik tillsammans med sin bror Fredrik Mattsson och som skrivit Talarkokboken - en receptsamling med olika tips på hur man ska gå till väga för att få fram sitt budskap.
- Vi pratar om presentationskonsten som att spela en roll. Det fina i kråksången är att man slipper bli sårad om någon säger att du är en jävla kass talare.
Men med Talarkokboken i sin ägo ska man förhoppningsvis slippa sådana tillmälen från sin publik. Om man betraktar taleskonst som att spela en roll och ser sig själv som en aktör, så blir konsten att tala så att folk vill lyssna något man faktiskt kan lära sig. Men inte enbart genom att läsa Talekokboken från pärm till pärm.
- Man blir inte en bättre kommunikatör av att köpa en bok, man måste träna också. Det här är våra favoritrecept och man kan plocka vad man vill ur Talarkokboken, säger Erik Mattsson, som använder sig av teaterteknik för att lära folk kommunicera bättre.
I receptboken får hugade talare till exempel veta att kroppspråket ljuger och hur man enkelt kan använda sig av talmoduler för att bygga upp ett tal - om tiden tar slut eller om man missbedömt längden på talet åt andra hållet, är det lätt att förlänga eller förkorta sitt tal med dessa byggstenar. Det finns också recept på hur man kan använda ansiktsuttryck, berättarteknik , pauser, ordval , hur talare kan använda sig av oförutsedda händelser för att piffa upp talet och många andra praktiska råd och tips.
- Vi försöker avmystifiera det här med att hålla tal. Vi hävdar med bestämdhet att kommunikation inte är någon vetenskap utan något högst handfast och träningsbart, säger Erik Mattsson.