Datorlån kan bli en kostsam affär
Hemlån av datorer har blivit en succé. Men äldre bör se upp med att hyra dator av sin arbetsgivare med bruttolöneavdrag, då ITP-pensionen grundas på slutlönen vid pensioneringen. Även yngre ska tänka sig för.
Lägre framtida lön, sjuklön och andra förmåner är faror som hotar den som lånar dator av företaget med löneavdrag.
SIF:s förhandlare har tittat på konsekvenserna vid ett datorlån. De utgår från att den anställde får en bruttolönesäkning på 4 000 kronor per år.
Den nya lägre lönen utgör sedan underlag för sjukpenninggrundande inkomst, förtidspension och pensionsgrundande inkomst. För att inte tappa några förmåner i det lagstadgade försäkringsskyddet måste man tjäna mer än 22 759 kronor i månaden.
Även ATP kan påverkas för dem som tjänar mindre än 23 188 kronor i månaden. Enligt SIF:s exempel kan ATP för den som tjänar 17 000 kronor i sämsta fall sänkas med 36 kronor per månad.
Sjukbidrag och förtidspension påverkas också, men dock marginellt. Om även förtidspensionen blir lägre är ännu oklart, då nya regler träder i kraft år 2001.
När det gäller den kollektivavtalade pensionen, ITP, anser SIF:s förhandlare att det är den riktiga lönen som ska anmälas till SPP och inte den nya lägre. ITP-pensionen baseras på slutlönen vid pensionering och om företaget väljer att anmäla den lägre lönen riskerar äldre att få sänkt ITP-pension.
En sänkt pensionsgrundade lön påverkar också ITP:s sjukpension, vilket får konsekvenser vid långtidssjukdom eller senare ålderspensionering. Om bruttolönen sänks med 4 000 kronor per år betyder det att ITP:s sjukpension blir 50 kronor lägre i månaden för den som tjänar 17 000 kronor i månaden och en sänkning på 216 för den som tjänar 25 000 kronor.
Man ska också tänka på att datorn under lånetiden är arbetsgivaren egendom. Om anställningen tar slut ska datorutrustningen lämnas tillbaka till arbetsgivaren. Den anställde får inte någon återbetalning av inbetald hyra.
LILIAN ALMROTH