Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dålig lön ger sämre sömn

Har du kontroll över ditt jobb och får stöd från medarbetare och chefer? Då sover du förmodligen gott om natten, visar en ny rapport.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 17 april 2013, kl 13:32

Störd nattsömn påverkar både fritid och jobb, särskilt om du sover dåligt under långa perioder. Man tappar humöret, orkar inte lika mycket och har svårt att koncentrera sig. Men en störd sömn kan också ha nära koppling till arbetsmiljön på ditt jobb visar en ny rapport från SBU.

En negativ psykosocial miljö leder till att tankar om jobbet hänger kvar vid läggdags, vilket gör det svårt att slappna av och därmed försämras möjligheten att somna och sova ostört hela natten. Omvänt kan en god miljö främja ro och avkoppling och underlätta ostörd sömn.

Bland de faktorer som påverkar sömnen mest finns bland annat stöd i arbetsmiljön och möjlighet att påverka det egna arbetet.  Personer som har höga arbetskrav, psykiskt ansträngande arbete eller har utsatts för mobbning på arbetsplatsen har mer sömnstörningar än andra. Även personer som har en liten belöning, exempelvis lön, i relation till ansträngningen, sover mindre bra om natten.

Även arbetstider har stor inverkan på kvaliteten på sömnen. Anställda med skiftjobb sover sämre än anställda med vanliga kontorstider. Resultaten visar dock att sömnstörningarna minskar snabbt för dem som slutar arbeta skift.

Fakta

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), har i uppdrag att utvärdera metoder som används i vården, både etablerade och nya.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.