Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dalafonden byter inriktning

Efter svårigheter att få ihop nödvändigt kapital vill det Sifstödda riskkapitalbolaget bli kreditgarantiförening i stället.
Publicerad
Dalafonden skulle satsa pengar i små och nystartade företag på hemmaplan. Men svårigheterna att få ihop de tio miljoner kronorna som krävdes som grundplåt blev övermäktiga. Dalfolket trodde uppenbarligen inte tillräckligt mycket på idén. I dagsläget har fonden bara runt hundra medlemmar.
Nu har Dalafonden slagit sig ihop med två liknande konstellationer i norra Småland och Örnsköldsvik och bildat Sveriges Kreditgarantiförening för lokal utveckling.
- De har haft samma erfarenhet som vi. Det lokala näringslivet är inte berett att satsa på en prick i himlen. Det har varit svårt att få till stånd det kapital som krävs, säger Mats Larson, kreditgarantiföreningens vd och tidigare projektledare för Dalafonden.
- Det är ju inte någon brist på pengar, banksystemet pöser över. Men för att låna ut måste bankerna ha både säkerhet och en dokumenterad återbetalningsförmåga.
Den nya föreningen kan lämna kreditgarantier till banker och andra finansiärer som i sin tur lånar ut de pengar som entreprenörer behöver för att genomföra sina idéer. Med ett kapital på tio miljoner kronor som bas kan krediter på 100 miljoner skapas.
Idéer att satsa på finns det, enligt Mats Larson, gott om. Men först krävs det klartecken från Finansinspektionen. Förhoppningen är att verksamheten ska kunna dra igång i höst.
Kreditgarantiföreningar är oprövat i Sverige, i Europa finns däremot systemet sedan länge. Omkring tusen föreningar sägs finnas i åtta europiska länder.

NIKLAS HALLSTEDT


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.