Helen Andersson var en av sju förtroendevalda som pekades ut som övertaliga när WM-data i september förra året drog ned på personal. Många anställda gick med på den uppgörelse företagets erbjöd, men Helen Andersson beslöt att ta strid.
Efter bland annat anklagelser om samarbetssvårigheter träffade hon i december ändå en överenskommelse med arbetsgivaren.
- Jag hade hela personalen bakom mig. Men till sist mådde jag så himla dåligt att det inte fanns något alternativ.
Stipendiet är på 10 000 kronor.
I dag studerar hon på Komvux för att få högskolebehörighet med sikte på att bli revisor.
- Efter att ha kämpat för andra i flera år känns det skönt att bara få rå sig själv nu, säger Helen Andersson.
Inge Granqvists stipendium för internationell solidaritet på 50 000 kronor gick till Sam Dahlgren, 85, och Stina Dahlgren, 80, Stockholm "för ett livslångt engagemang mot främlingsfientlighet och rasism för ett samhälle präglat av medmänsklighet och solidaritet med andra", som juryns motivering lyder.
I början av 50-talet bildade paret föreningen FATIMA - som står för Fredligt, Arbete, Till, Insikt, Medmänsklighet, Ansvar - med i dag 3 500 medlemmar.
Sedan dess har de, förutom att undervisa om internationella och u-landsfrågor i skolor, bland annat startat arbetsgrupper och öppnat sitt hem för att hjälpa ensamma och utsatta ungdomar, pensionärer och hemlösa.
Föreningen har också flera biståndsprojekt i u-länder. Makarna Dahlgren propagerar fortfarande och föreläser även ibland mot rasism och främlingsfientlighet. De försöker få med fler svenskar med invandrarbakgrund i föreningen.
- Pengarna kommer vi nog att använda till att hjälpa till här och där. Själva behöver vi ingenting, säger Stina Dahlgren
- Vi ser priset som ett godkännande, att vi har lyckats till en viss grad. Det är som en injektion, så att vi kan fortsätta så länge vi orkar. Vi hoppas att det ska inspirera andra till att hjälpa.
ANN-ELIE HANSSON
ANITA TÄPP