Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chock för Fläkt Woods anställda

Fläkt Woods varslar 285 personer om uppsägning. I Enköping läggs all verksamhet ned och 175 personer tvingas sluta. I Växjö varslas 110 av 140 anställda.
Publicerad
Stämningen i Enköping är dyster.
- Vi har inte fattat det. Beskedet kom som en blixt från klar himmel. Vi har haft mycket neddragningar tidigare, men det här var vi inte beredda på, säger Claes Lundh, vice ordförande i Sifklubben.
Av de 175 som varslats är ett 40-tal tjänstemän. Fläkt Woods ambition är att stänga fabriken i början av nästa år. Tillverkningen flyttas till Jönköping, där 75 nya jobb skapas.
- De som har rätt kvalifikationer har lovats förtur, säger Claes Lundh.
För fyra år sedan hade fläktfabriken i Växjö cirka 1100 anställda. Efter omstruktureringar finns i dag bara tillverkningen av tyngre fläktar och 140 anställda kvar. Men när tillverkningen nu flyttas till Finland, Frankrike och England varslas 110 personer, varav 45 tjänstemän. Kvar i Växjö blir huvudansvaret för marknad och utveckling av tyngre fläktar.
- Våra produkter får bra mottagande på marknaden. Men enheten i Växjö är den minsta och den som har lägst lönsamhet. Nu flyttas tillverkningen till orter där man har större kapacitet, säger Johan Ahlsgård, styrelseledamot i Sifklubben.
Mbl-förhandlingar har just inletts.
- En arbetsgrupp har tillsatts för att stötta de som sägs upp. Ett stödpaket kommer att diskuteras. Möjlighet finns att söka jobb i Jönköping, de som pendlar kan få hjälp, säger Johan Ahlsgård.
När fläktfabriken stänger förändras näringslivet i Växjö.
- Det är ett grymt slag. Hela verkstadsindustrin försvinner, säger Bengt Persson, ombudsman på Sif Småland.
Trots att han bedömer arbetsmarknaden som god är han bekymrad.
- De varslade har en genomsnittlig anställningstid på 25 år. Det innebär att de är mellan 45 och 60 år, vilket kan innebära problem, säger Bengt Persson.
Fläkt Wood bildades genom en sammanslagning av tidigare ABB-ägda Fläkt och Woods Air Movement. Koncernen har cirka 4 000 anställda och 24 produktionsanläggningar i 14 länder.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.