Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chefskap kräver kommunikation

- Ledarskap handlar om relationen till sina medarbetare och ingen kan bli helt färdiglärd i möten med andra, säger Marie Berglund Kasselbäck, ledarskapskonsult.
Kim Engstrand Lund Publicerad

Konferenslokalen på gamla Ullevi är helt fullsatt när ledarskapskonsulten Marie Berglund Kasselbäck strax ska börja sitt seminarium. Ronnie Nilsson som är ombudsman för Unionen Chef berättar att föreläsningen egentligen var tänkt för 50 personer, men i stället har 90 deltagare kommit. Han har höga förväntningar på eftermiddagen.

- Det här är ett sätt att kompetensutveckla våra medlemmar och belysa att chefsmedlemmar också är viktiga. I Göteborgsregionen finns ungefär 5 000 chefer så vi försöker marknadsföra att det faktiskt finns stöd och karriärmöjligheter för dem.

På plats under seminariet finns även regionens kommunikatör Anna Smedgård samt karriärcoachen Barbro Tidemyr. Tillsammans med deltagarna ska vi få lära oss att behärska samtalet och lära oss mer om vårt sätt att kommunicera.

Föreläsaren Marie Berglund Kasselbäck kommer från konsultorganisationen Mercuri International. Hon berättar att ambitionen är att alla ska gå därifrån med lite tankar om sina egna fallgropar och styrkor när det gäller samtal.

- Det märks att deltagarna är chefer. De är oblyga, tar för sig och står för sina åsikter, säger hon.

Vid ett flertal tillfällen under seminariet får deltagarna samtala i grupper. Det är ett mycket intensivt sorl som tar vid när Marie uppmuntrar till gruppdiskussion. Deltagarna får även se små filmer med exempel på olika typer av samtal. Sedan följer ett personlighetstest med frågor om ens eget bemötande och beteende. Det blir knäpptyst och alla sitter koncentrerat böjda över varsitt frågeformulär.

När dagen är slut har deltagarna bland annat fått med sig ett eget så kallat egogram, en personlig kartläggning på sin egen kommunikationsstil, en sorts ledarskapsanalys.

Bland seminariets deltagare finns egenföretagare och chefer för både stora och små företag, bland annat Volvo personvagnar och Astra Zeneca. Birgitta Andrén Åkerblom är före detta vd på en reklambyrå. Hon upplever att upplägget var genomtänkt och med ett bra innehåll.

- Det är ju i dialogen mellan människor det händer saker. Jag vill ständigt förbättra den och inkludera den i min verktygslåda. Det var ett späckat schema och väl använd tid, säger hon.

Sissi Bauman Frangos är avdelningschef för STS au-pair. Även hon är nöjd med dagens föreläsning.

- Jag kom hit för jag tyckte det lät inbjudande och spännande och jag ville förbättra min kommunikation i samtal med mina medarbetare. Föreläsaren var jättebra och inspirerande, hon gav konkreta och praktiska exempel. Alla människor skulle kunna ha nytta av det här. Vi kommunicerar ju varje dag utan att vi tänker på det.

När lokalen är låst och Ronnie är på väg hem frågar jag om han är nöjd med seminariet.

- Ja absolut. Jag är chockad över att det blev en så pass bra dialog mellan folk och att de ställde så mycket frågor. En deltagare sa att det skulle ha blivit toppbetyg om vi hade haft lite godis att bjuda på. Och det kände jag ju på mig, klart vi skulle haft lite godis.

Här kan du läsa mer om Göteborgsregionens kurser och seminarier.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.