Centerpartiet har kommit med ett eget förslag om ungdomsavtal, som slopar anställningsskyddet för unga under 26 år de två första åren på anställningen.
-Att tjänstesektorn försöker hitta sina egna lösningar på ungdomsarbetslösheten är bra. Vårt ungdomsavtal är inte en reaktion mot det avtalet, men uppenbarligen görs inte tillräckligt mycket, säger centerledaren Maud Olofsson.
Centerledaren säger att hon gärna uppmanar arbetsgivarna att använda de avtalslösningar som finns. Arbetsgivarna på Almega medgav i majnumret av Lön&jobb att man marknadsfört möjligheten dåligt mot sina medlemsföretag. Ändå var det arbetsgivarsidan som drev igenom lösningen i en avtalsrörelse i slutet av 1990-talet.
-Jag kan inte bedöma vad anledningen till resultatet av HTF:s avtal är. Men det som arbetsgivarna generellt säger är att förutsättningen för att man ska anställa unga i högre grad är att man inte ska behöva ta så stora risker. Man vill kunna pröva en ung människa även om den inte har en lång merit- eller erfarenhetslista.
-Vi vill öppna en laglig möjlighet för arbetsgivarna och de unga att ingå ett frivilligt avtal med undantag från LAS, utan politisk inblandning. 64 procent av de unga och nio av tio företagare är positiva till förslaget och menar att det kommer att leda till fler jobb, säger Maud Olofsson.
Centerledaren ser skillnader mellan hennes förslag och det avtal som finns. Centerförslaget inriktar sig på flexibiliteten, medan avtalet i tjänstesektorn fokuserar på ingångslönen och introduktionsprogram.
-Jag anser att jag som politiker har ett ansvar att agera när jag ser att 150 000 unga mitt under brinnande högkonjunktur står utanför arbetsmarknaden. Det ansvaret borde alla känna, arbetsmarknadens parter, såväl som politiker, säger Maud Olofsson.
Carl von Schéele