Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Callcenterföreningen värjer sig mot Sifs anklagelser

Ett av Sifs mål i kommande avtalsrörelse är kraftigt höjda lägstlöner. En orsak är protester från medlemmar i callcenterföretag. Men Johan Talenti, informationsansvarig på Sveriges Callcenterförening anser att Sif sprider en osann bild av branschens villkor.<br />
Publicerad
- När Mari-Ann Krantz i fredags gick ut och krävde höjda lägstlöner och i samma andetag pratar om chefers höga löner och bonusregn så reagerar jag. Hur vår bransch ser ut går inte att jämföra med börsbolagen eller industrins goda lönsamhet.
Enligt Talenti ligger vinstmarginalen i ett normalt callcenterföretag på tre procent. Callcenterföreningen räknar med att branschen sysselsätter cirka 100 000 personer i Sverige. Majoriteten finns i så kallad in house-verksamhet, exempelvis egna kundtjänster i större bolag. 25 000 beräknas arbeta i renodlade callcenterföretag, ofta i landsbygden.
Sifs minimilön ligger på 13 700 kronor. HTF, som också organiserar anställda på callcenter, har en lägstlön på 15 020 kronor för dem över 24, och 12 700 för dem över 20.
- Det här är något som parterna har förhandlat sig fram till. Jag vet att många också har en rörlig lön ovanpå den fasta, utifrån vad man presterar, säger Johan Talenti.
Han vill inte föregripa avtalsrörelsen genom att slå fast att det inte finns utrymme för höjda lägstlöner, men betonar att han hoppas på en ansvarsfull dialog.
- Det är ingen idé att börja med en konflikt. Jag hoppas att parterna kan ha en respektfull avtalsrörelse.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.