Nyligen sa TCO-styrelsen ja till förslaget. Innan januaris utgång ska de andra styrelserna säga sitt. Men TCO-basen Sture Nordh, som också är ordförande i Brysselkontorets styrelse, utgår från att förslaget klubbas igenom.
- Jag, Wanja (Lundby-Wedin) och Anna (Ekström) är överens. Vi beslöt redan innan jul att Brysselkontoret blir kvar under 2007 och att vi i början av det här året ska hitta en långsiktig lösning, säger han.
I höstas blev det klart att regeringen skulle dra in det statsbidrag på 5,5 miljoner kronor som finansierat huvuddelen av driftkostnaderna för Brysselkontoret. Centralorganisationerna beslöt då att uppvakta regeringen men fick inte till det möte de önskat.
- Det besked som gavs var att vi får betala själva, vilket var ett slarvigt, ogenomtänkt och dumt beslut, säger Sture Nordh.
- Man insåg inte att en nedläggning av Brysselkontoret skulle få stora konsekvenser, inte bara för facken utan för svenska intressen i Bryssel överhuvud taget. Kontoret har spelat en stor roll för Sverige som land, också vad gäller informationen och kunskapen om EU.
Ett sätt att finansiera den fortsatta verksamheten blir nu att sälja den fyrarumslägenhet i centrala Bryssel som kontoret äger.
- Den köptes redan innan Sverige gick med i EU. De dåvarande ledarna beslöt göra det därför att det var svårt att hitta en bostad och att de trodde det skulle bli en lysande affär. Vilket det också har blivit, säger Sture Nordh.
Hur mycket vinst en försäljning kan ge uppger han inte.
- Men det viktiga är att kontoret kan fortsätta sin verksamhet och det i samma omfattning som nu. Även om det här får konsekvenser. Vi drar ju också ned på personal på TCO nu. Men det här har högsta prioritet.
ANITA TÄPP