Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bristen på IT-personal ökar

Antalet högskoleplatser med IT-inriktning har mer än halverats sedan år 2000. Bristen på IT-personal har nu blivit så stor att företagen riskerar att lägga viktiga projekt på is.
Publicerad
Analysföretaget Exido har genomfört en enkät med samtliga företag i Sverige med minst 200 anställda för att ta reda på bristen på IT-kompetens. Dessa företag täcker enligt Exidos vd Niklas Zandelin ungefär 60 procent av efterfrågan på IT-tjänster.
Enligt enkätsvaren råder brist på IT-folk på alla nivåer. Bland annat saknas IT-kunniga säljare, vilket enligt Zandelin är ett utslag av den högkonjunktur vi befinner oss i, och möjligen ett snabbt övergående fenomen.
Störst är bristen på avancerade managementkunniga personer, med IT-utbildning och tre fyra års erfarenhet att leda stora projekt.
- De som kan tekniken, affärerna och helst ett par tre språk, säger Niklas Zandelin.
Detta är ett strukturellt problem för företag som får ställa in satsningar. Dessa personer är heller inte helt enkelt att utbilda fram.
Niklas Zandelin ser dock en strukturell utbildningsbrist. När IT var som mest inne år 2000 sökte 24 000 till IT-utbildningar på högskolorna. År 2006 finns det 5 444 utbildningsplatser och långt ifrån alla fylls av studenter.
Trots detta utbildar inte företagen själva sin personal i IT.
- Inte alls i den omfattning de borde. De förlitar sig till att kunna köpa den kompetens de behöver, säger Niklas Zandelin.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.